Mattisgården

- handlar om familjen Z och livet med våra djur

torsdag 29 april

Publicerad 2010-04-29 21:50:24 i Blandat,

Vad tiden går ... april är snart slut och idag har det nästan varit sommarkänsla. I går blev det inte mycket pyssel med hästarna. Tjejen hade skadat foten på fritids och eftersom hon är en tjej som sällan klagar, och nu var hon helt till sig av smärta så var det bara att åka in till akuten och röntga. Som tur väl var inget brutet i foten, men hon hade en rejäl stukning. Mellan sju och tio satt vi på aktuten och väntade, suck, och sedan var jag dödstrött när vi kom hem. Tjejen också, min tappra lilla dotter.

Idag har det varit städning på schemat igen. Ska ha hem lite folk i morgon kväll och då är det panikstäd hos fam Z. Men nu känns det äntligen som läget är under kontroll, mannen ska bara baka två annanaspajer som han ska bjuda på till efterrätt.

Fia protesterar kraftigt när jag ska stretcha henne nu så idag lyfte jag bara upp benet en kort stund. Direkt vilar hon på andra benet så frågan är var det är egentligen hon har ont. I benet hon inte vill lyfta eller i benet hon inte vill stå på ... åhh, om jag ändå bara visste vad det var som var fel. Lördagens resa till osteopaten blir det sista, sedan ger jag upp och låter henne gå i vila i ett år, hjälper inte det så får jag väl dra igång en klinikvända igen om ett år ... men jag tycker ju så mycket om henne så jag vill så gärna att allt ska bli bra.

Leia strosar piggt runt i hagen och väntar på att bli riden. Hon har fällt all päls nu så hon är riktigt vacker och glansig.

Ha en skön kväll önskar UZ

tisdag 27april

Publicerad 2010-04-27 22:01:39 i Blandat,

Åh, vilken kväll. I dag har jag haft turen och lyckan att få rida en riktig islandshäst. Vilken upplevelse!

Varma vackra Tinna bar mig mjukt och varsamt över stock och sten, genom skog och över kalhyggen, upp på ett berg och där släppte vi hästarna lösa och njöt av tystnaden, utsikten, solens nedgång och hästarnas mumsande. Det var en harmoni mellan häst, ryttare och naturen som jag vill ta med mig hem och ut till mitt stall och till min egen lilla hästflock.

Och trots att det var svårt, och jag inte gjorde rätt hela tiden så bjöd Tinna mig på riktig tölt och det kändes magiskt. Tappade jag balansen så fångade hon upp mig med sin mjuka rygg och ibland kändes det nästan som vi växte ihop. Underbart. Den känslan vill jag gärna känna tillsammans med Leia också en dag.

Här hemma har allt lunkat på, hästarna var hungriga när jag kom hem och gick glatt in i stallet. Allt var förberett så det var bara att ta in dem. Nu är de nattade och i morgon ska jag försöka pyssla med dem lite mer.

Nu blir det sängen för min del, ridturen känns i hela kroppen och jag kommer sova gott i natt. God natt önskar jag er också UZ

måndag 26 april

Publicerad 2010-04-26 20:59:52 i Blandat,

Idag var det stallklubbens lektioner igen. Härligt varmt och skönt för oss som stod och tittade på. Vilma och Dennis gick två pass var och Dennis skötte sig hyggligt. Första passet var han som vanligt jätteslö och andra passet verkar det som om han har kommit i gång lite mer för då galopperade han glatt med sin ryttare. Och ryttaren sken som en sol. Vilma är oftast piggare första passet och lite trött andra passet.

Jag har gått med telefonen i fickan hela dagen idag, men tror ni att osteopaten har ringt. Nej! Vid halv sju ringde jag upp honom igen. Då behandlade han fortfarande patienter, men han ringde upp strax efter. Tyvärr var sändningen inte på topp så vi hörde knappt varandra. Men han ville i alla fall se henne igen så det blir att ut och åka på nytt. Den här gången till Halmstad, där han är på lördag och behandlar hästar.

Nu blir det soffan igen. Må gott önskar UZ

söndag 25 april

Publicerad 2010-04-25 20:55:25 i Blandat,

Underbar dag, men inte så mycket hästigt gjort. Först var det uv-invigning för tjejen, och därifrån fick vi med oss tre extra barn. Två kompisar till tjejen och en kompis till storkillen.

Hemma satte jag igång med fönsterputs och mannen med att sätta upp en lyktstolpe som ska lysa upp gårdsplanen. Timmarna bara rusade, vi avbröt arbetet för middag, korv stroganoff, enkelt att laga när man är många.

Tjejen och kompisarna tog in Vilma och Dennis och borstade och gjorde dem fina och sedan gav de sig ut på en liten tur i skogen. I dag märktes det inte ett spår av Dennis kolikanfall, så det var nog bara någon lättare form av magknip. Skönt.

Ridturen med Leia blev aldrig av. Men stretchingen sköter jag, trots att Fia blir mer och mer irriterad och visar tydligt att något inte stämmer. Hoppas, hoppas osteopaten behagar ringa i morgon så jag kan höra om det finns något mer att göra. Annars blir det väl att följa klinikveterinärens råd och betäcka henne och låta henne vila i ett år. Tänk om man bara visste vad det är som är som är fel med henne.

Ha nu en härlig vecka önskar UZ

lördag 24 april

Publicerad 2010-04-24 20:43:14 i Blandat,

Ännu en härlig vårdag! Tyvärr har jag inte varit ledig som jag brukar en lördag utan jobbat eftersom vi har haft öppet hus på skolan. Det gick bra. Barnen var lugnare än vanligt och föräldrarna nyfikna och pratglada.

Leia har fått vila idag. Ska försöka rida henne ungefär varannan dag, så hinner hon smälta allt det nya. Men barnen ville gärna rida, hela gänget, så vi gick ner och tog in Dennis och Vilma. Vi gav dem lite hö, men Dennis betedde sig konstigt och trots att han är ett matvrak så rörde han inte maten. Något var uppenbart fel. Sedan la han sig ner och då fattade jag - kolik. Snabbt ut och gå, sprutade i honom parafinolja och efter några vändor runt byn rasslade det till i magen på honom och han släppte en stor bajs. Skönt. Direkt efter spetsade han öronen och började leta efter något att äta så då förstod jag att faran var över, för den här gången. Jag har stor respekt för kolik och är alltid beredd att ringa veterinären om det inte släpper efter mitt första försök med promenad och olja.

Lillkillen och tjejen red Vilma en stund men storkillen hann tröttna på att vänta och gav sig av på cykeln i stället.

Ha en trevlig lördagskväll önskar UZfredag 23 april

Publicerad 2010-04-23 19:17:19 i Blandat,

Har precis kommit in från min första ridorientering. Det är en av ponnymammorna i stallklubben som har ordnat en karta över byns ridvägar och så har hon satt ut siffror på kartan och bokstäver på de platserna och så bildar bokstäverna ett ord som barnen kan messa till henne och vara med om en vinstutlottning. Trevlig idé!

Jag, tjejen och en av byns ponnytjejer gav oss iväg och hittade alla kontrollerna, rundan var lagom lång och Leia skötte sig exemplariskt. Hon var ganska pigg och vi kunde öka galoppen lite i en liten uppförsbacke. Härligt med vinden i håret igen. Jag har verkligen längtat efter att få börja rida igen.

Under ritten fick vi vara med om alla aprils vädersorter - sol, regn, hagel, sol, snö, vind och sol. När vi kom tillbaka var det mörka moln på himlen och det blåste och regnade. Så jag tog ett snabbt beslut om att låta min unghäst möta ännu en vuxenpryl, nämligen täcke. Jag hittade ett av Sonnys regntäcke och la det försiktigt på henne. Hon tog det med ro, men vädrade lite, precis som om hon kunde känna en svag doft från sin mamma. När jag skulle knäppa gjordarna runt magen överrumplade sorgen mig igen. Det var länge sedan, men saknaden efter min fina gamla häst kommer då och då och värst är den stora sorgen över att jag inte fick ta farväl av henne.

Nu är det dags för tacos och fredagsmys, ha en härlig kväll önskar UZ

torsdag 22 april

Publicerad 2010-04-22 21:07:21 i Blandat,

I dag har vi haft en vilodag för hästarna. De har bara gått och skrotat i hagen och tagit det lungt. Ibland är det skönt att stressa av och ta lite extra tid med barnen, och inte alltid göra något annat samtidigt.

Istället har vi spelat spel tillsammans, ett mördarspel som heter Cluedo och som fanns redan när jag var liten. Tjejen och storkillen älskar detta spel, mannen är måttligt förtjust och jag tycker att det är riktigt roligt. Man ska avslöja vem som är mördare, vilket mordvapen som använts och i vilket rum mordet har skett. Avslöjandet sker genom uteslutning och genom att ge varandra ledtrådar.

Osteopaten har fortfarande inte ringt, men jag ska ringa igen i morgon.

Det blir inte en ledig fredag för mig trots allt. Barnens skola är i aktut behov av en vikarie så jag hoppar in några timmar. Morfar är snäll och tar lillkillen.

Lördag blir inte heller ledigt eftersom vi har öppet hus på min skola. Ska bli kul att visa upp den.

Nu ska jag snart ut och ta in hästarna och ge min vän Fia lite massage och stretching. I går gjorde jag det på egen hand och det kändes som om hon tyckte att det var bättre.

Må gott önskar UZ

onsdag 21 april

Publicerad 2010-04-21 18:11:28 i Blandat,

Har precis kommit tillbaka från en härlig ridtur med Leia och två av byns ponnytjejer. Vi red en ny runda och Leia tog både får, traktorer och helt nya miljöer med ro. Hon travade på glatt och när ponnytjejerna bad om galopp så hängde vi på. Det blev den första långa galoppen för oss tillsammans. Och det var alldeles underbart. Hon är så härlig.
På hemvägen var hon ganska trött så jag hoppade av och gick den sista biten med henne. Vill inte överanstränga henne.
Tjejen och granntjejen red Vilma och Dennis och granntjejens mamma följde med.
Jag har försökt att ringa osteopaten idag för att be om råd och hjälp. Fick bara prata med nån kontorist som lovade att han skulle ringa upp mig under dagen. Har haft mobilen på hela dagen, men inget samtal. Surt. Hoppas att han ringer i morgon.
Stretchingen blir senare ikväll för mannen är på årsmöte för skolans föräldraförening.
Ute är det alldeles mörkt nu, undrar om det kommer ett riktigt oväder.
Må gott önskar UZ

tisdag 20 april

Publicerad 2010-04-20 20:28:48 i Blandat,

Kollade Fia idag. Lite bättre rörde hon sig, men fortfarande trippar hon i avsaktning på böjt spår. SKIT!!! Och hon är väldigt irriterad när vi ska göra våra stretchövningar, särskilt med höger bak. Vad ska jag göra nu? Känner mig helt villrådig. Hade hoppats på ett tydligare resultat, men kanske ska försöka glädjas över den lilla förbättringen som ändå finns. På fredag när jag är ledig ska jag ringa osteopaten och rådfråga, suck ....

Tänkte rida Leia idag men ponnytjejerna hann inte vänta, och vi hade körningen till UV med tjejen och hennes kompisar. Gick på en promenad med Leia istället, mysigt, men tankarna rörde sig mest kring Fia och hur jag ska göra.

Dennis och Vilma fick vila. I morgon kommer nog granntjejen och rider.

Må fint önskar UZ

måndag 19 april

Publicerad 2010-04-19 21:07:19 i Blandat,

I dag har det varit stallklubben igen. Dennis och Vilma gick med båda lektionerna. Det gick faktiskt bra. Dennis lunkade på. Han gjorde några försök att stanna upp och lata sig men tjejerna kämpade på och fick honom att röra sig framåt.

Vilma var pigg och framåt första lektionen och lite tröttare på andra lektionen. Hon är lite öm i fötterna så hon vill inte gå i det grusade spåret i stallklubbens paddock utan heller på gräset där det inte är så stenigt. Däremed fick tjejerna lite svårt att hålla henne på spåret.

De andra två har inte fått så mycket uppmärksamhet idag. Båda har fått varsin borst och Finemang sin stretching. I morgon ska jag försöka hänga med någon av byns ponnytjejer på en uteritt.

Må gott önskar UZ

söndag 18 april

Publicerad 2010-04-18 12:12:58 i Blandat,

Hu, vad kall den här våren är .... i dag i alla fall. Vi har varit ute i paddocken i lite drygt en timma och haft "Miniryttarna" med Dennis, Vilma och Daim. Miniryttarna är stallklubbens ridlekis. Sex små ryttare deltog och turades om att ledas runt på våra fina små ponnyer. Allt gick bra men det var verkligen svårt att hålla värmen, trots mössor och vantar och regnbyxor.

Mannen kom ut och tog lite bilder. Får se om vi kan lägga ut några lite senare idag.

Tror förresten att Fia börjat brunsta, måste hålla koll på det för nästa brunst kanske hon åker till hingsten =).

Trevlig eftermiddag önskar UZ

18.44

Här kommer de utlovade bilderna från miniryttarna.


Nu på eftermiddagen har jag haft Leia ute. Först longerade jag henne lite och sedan red jag i vår lilla gräspaddock. Hon var jätteduktig, och lyssnade på mig. Vi börjar kunna kommunicera med varandra och det känns jättebra. Intentionen är att försöka rida henne ett par gånger i veckan nu i vår. Sedan får hon vila över sommaren och smälta det hon upplevt. Till hösten sätter vi igång igen och då mer på allvar. Målet för våren är bara att vi ska lära oss att kommunicera så bra att vi kan klara alla gångarter med bra framåtbjudning, både i paddocken och ute.Leia i sitt nya fina träns

lördag 17 april

Publicerad 2010-04-17 19:21:55 i Blandat,

I dag har det inte blivit mycket hästigt. Vi har haft en riktig slappardag, vinden har hållit oss inne. Tjejen har varit på kalas och vi här hemma har bakat bullar med mormor och morfar.

Har tagit in hästarna men inte stretchat ännu, gör det senare när jag går ner och kvällsfodrar.

Bjuder på en sommrbild på Fia istället. Åh vad jag längtar efter värme och sommar.

fredag 16 april

Publicerad 2010-04-16 21:19:24 i Blandat,

I dag har tjejen haft en klasskompis här och de tog ut Vilma och Dennis på en liten tur. Klasskompisens mamma var också med så hon gick med en runda. De provad lite i paddocken men då var Dennis trött och ville inte alls.

På eftermiddagen var det lektion i paddocken. Det körde ihop sig lite för mig med barnvakt så jag sadlade och tränsade Leia och tog lillkillen i vagnen och promendeade genom byn till paddocken. Tjejen och storkillen cyklade. Det såg nog ganska komiskt ut, en fullklädd ryttare med väst och hjälm som puttar en barnvagn och har en sadlad unghäst på släp. Hon blir verkligen tränad med barn, cyklar och vagnar. Lektionen gick bättre än förra gången. Hon lyssnade mer på mina hjälper, hängde med både i skritt och trav. Jag kände mig jättenöjd och instruktören tyckte också att vi hade utvecklats sedan sist.

Nu är de nattade och står i stallet och mumsar sitt hö. Pappa hjälte mig att stretcha Fia. Hon var inte alls nöjd och försökte kicka när jag skulle stretcha den onda sidan. Så idag är hoppet lite grusat. Håll tummarna för oss. Nästa onsdag ska jag kolla henne.

Må gott önskar UZ

torsdag 15 april

Publicerad 2010-04-15 22:09:22 i Blandat,

Idag blev det en lugn hästdag. Hela eftermiddagen och kvällen har gått åt till barnen och till årsmötet på barnens förskola.

Men jag har hunnit stretcha min vän. Det är ju absolut högprioritet. Idag lät jag henne stå och äta hö samtidigt och det verkade som om hon trivdes med det för hon släppte till lättare igen. Någon gång drog hon tillbaka benet men sedan släppte hon igen. Stretchövningarna är först en där jag lyfter upp bakbenet och håller benet böjt med en 90 gradig vinkel i hasen, sedan pressar jag benet från hasen och till hoven i kors mot det andra benet. Samtidigt har jag hjälp av mannen som trycker på hennes höftknöl så att den sjunker. Vet inte om jag förklarar rätt, men men ... =) Den andra övningen är att sträcka ut bakbenet långt, lågt och rakt bakåt. Slutligen masserade jag henne över korset.

Nu är det mindre än en vecka kvar till jag får kolla om hon fortfarande rör sig konstigt ... jag vågar inte hoppas, men ändå vet jag att jag kommer att bli så besviken om hon inte rör sig bättre.

Jag har mejlat med hingstägaren som äger den hingst hon ska få träffa senare i vår. Hon säger att det inte är någon panik utan att vi ska vänta till mitten av maj med att åka dit med henne. Hon känner också till den osteopat som behandlat Fia och tror helt och fullt på att han kan göra underverk.

I morgon blir det lektion nummer 2 för mig och Leia. Hoppas att hon kan lyssna lite mer på mig den här gången =).

Nu är det soffan igen, må gott UZ

onsdag 14 april

Publicerad 2010-04-14 21:05:57 i Blandat,

Vilken underbar vårkväll! Den är som plåster på såren efter den grymma, kalla, snöiga vintern. Det är nästan som man lever i två helt olika världar.

Eftermiddagen har varit hästig. Först fick jag och Leia "skjuts" av två bussiga ponnytjejer i byn. De kom på sina ponnyer och hämtade mig och Leia och vi fick följa med på en härlig uteritt, med lite trav och lite galopp. Leia skötte sig fint men var lite disträ av alla nya intryck - ponnykompisarna,nya hästar i en hage, möte av traktorer, bokbuss och annat nytt som hon inte är van vid. Hon höll sig i skinnet men var inte lika alert som hon brukar vara. Det blev liksom för mycket för min goa lilla unghäst.

Efter uteritten kom en av de mest hästvana granntjejerna i byn. Hennes egen ponny har blivit skadad och hon är lite förtjust i Dennis så hon frågade om hon fick rida honom. Så klart! Han behöver röra på sig. Hennes mamma kom med hit och vår tjej följde med på Vilma bort till deras paddock. Där hade granntjejen satt upp lite hinder och Dennis fick verkligen jobba. Hon är totalt orädd, den tjejen, så hon rider med en självsäkerhet och en självklarhet som till och med får fart på lilla Dennis. Han sprang och han hoppade och han kämpade på. Och faktiskt såg han riktigt nöjd ut efteråt. Han kan om han vill ... och om han möter en ryttare som inte låter honom ta över.

Vilma och tjejen hoppade också några skutt. Men det är inte alltid lätt att hoppa Vilma. Hon har en hoppteknik där hon hoppar ganska explosiva hopp rätt upp och tjejen hänger ibland inte riktigt med.

Stretchingen av Fia gick bra. Hon börjar bli van nu och hon släpper efter lite lättare för varje gång. Men jag tror fortfarande att hon har lite ont.

Nu står de i stallet och tuggar sitt hö, barnen sover och för mig och mannen blir det soffan en stund.

Må gott önskar UZ

tisdag 13 april

Publicerad 2010-04-13 20:14:53 i Blandat,

Nu märks det att vardagen är här. Kom hem strax innan fem och tjejen skulle iväg till UV vid sex. Vi hann läsa läxorna innan, laga lite mat och sedan gick vi ut till hästarna, samtidigt som tjejen åkte iväg.

Släppte ut Vilma som fått stå i uteboxen hela dagen. Jag vågar inte låta henne äta några längre stunder. Vårgräset är förrädiskt för en fånghäst. Och jag har redan känt värme i fötterna på henne så jag är hellre lite extra försiktig än tar några chanser. Vilka lycka för henne att komma ut. Hon rullade sig, och rullade sig och rullade sig. Hann tänka tanken - kolik, men precis då drog hon iväg i världens glädjerus med bocksprång som var högre än hennes egna drygt 100 centimeter. Hon var helt enkelt skogstokig. Så jag kunde lungt släppa tanken på kolik och skratta åt hennes galna upptåg i stället. Dennis stod surt och såg på men passade på att smita in i uteboxen för att äta upp resterna av hennes hö - matvrak.

Fia Finemang och Leia körde också några varv i hagen, leran skvätte och flera gånger tyckte jag att Fia saktade av utan att göra sina konstiga trippsteg med bakbenen. Åhh, vad jag hoppas på att hon är bättre.
Vi mockade boxarna och tog sedan in de stora hästarna. Jag borstade av leran av både Leia och Fia och sedan kom mannen och hjälpte mig med stretchingen. Idag tyckte jag att hon slappnade av lite, lite fortare är tidigare. Kanske börjar hon bli van vid rutinen. Jag hoppade över linimentet idag för jag vill inte att hon ska bli öm i huden. Men jag masserade och hon verkar tycka att det är ganska skönt.


Jag har fått schemat för sommarens arbete, återgång till tidningsvärlden. Ska bli jätteroligt. Mest kvällspass och redigering. Totalt sett 23 dagar så jag hinner vara ledig en hel del också. Vilken tur jag har som har två yrken och möjlighet att jobba på två jobb. Lönen för sommarens jobb går in på hästkontot och det gör att familjens ekonomi inte drabbas så hårt av mina hästäventyr.

Nu är det läggdags för barnen och sedan ska jag softa i soffan lite, och tänka igenom morgondagens skoldag.

Må gott önskar UZ

måndag 12 april

Publicerad 2010-04-12 20:47:04 i Blandat,

Idag har vi haft premiär med stallklubben. Strålande sol och 15 grader varmt. Vilken toppenpremiär!

Både Dennis och Vilma var med. Dennis gick ett pass med en tjej som inte har ridit på länge. Det gick bra, om än sakta. Han bjuder verkligen inte på sig själv utan ryttarna får jobba och jobba för att han ska röra på sig. Ritten slutade dock lyckligt och tjejen som red sken som en sol efter lektionen, och Dennis såg ganska nöjd ut han med.

Vilma fick gå två pass. Först med vår tjej och sedan med en annan elev. Hon skötte sig fint hela tiden. Var pigg och alert förtsta passet och lite tröttare andra passet men det är ju inte så konstigt. Kondisen efter vinterlugnet är inte den bästa. Man märker hur vår tjej och hennes ponny är samspelta och trygga med varandra. De förstår varandra och gör alltid sitt bästa tillsammans. Vilken härlig ponny att få lära sig rida på.

De andra två gick i hagen och strosade och kikade upp på oss ibland. Leia hade nog gärna varit med. Hon gillar när det händer saker och när hon får stå i centrum. Finemang tog det med ro, hon vet nog att det en dag blir hennes tur att börja träna igen. Åtminstone hoppas vi det. Är så sugen på att kolla hur hon rör sig i trav men jag skulle ju vänta så då får jag väl göra det. Tänk om jag missar att hon är okej och så hinner hon skada sig igen innan jag ser att hon varit bra ...  snacka om stressad matte. Tålamod, tålamod, tålamod.

Må gott önskar UZ

Lovet slut

Publicerad 2010-04-11 21:32:11 i Blandat,

Vad tiden går fort. Nu är påsklovet slut och i morgon är det vardag igen. Ska bli ganska skönt att gå tillbaka till rutinerna men jag kommer ändå att sakna de lata dagarna med barnen hemma. Ingen stress, inga tider att passa, bara vara.

Idag har det varit en utedag igen. På förmiddagen byggde killarna vid kojan. Jag gjorde fint i stallet och la in ny spån i alla boxar. På eftermiddagen hade jag och tjejen och en kompis till henne rykttävling. Vilma och Dennis fick under en dryg timma riktig skönhetsvård. Putsning av manar, svansarna tvättade och rejäl ryktning. Enväldig domare var mannen och han tyckte att Vilmas sju flätor i pannluggen var avgörande för att tjejen och kompisen skulle avgå med segern.

Sedan red de en runda på Vilma. De andra hästarna fick ta det lungt och vila idag. I morgon börjar stallklubbens lektioner så då blir det träning för både Vilma och Dennis.

Nu på kvällen har vi kört det sista aerobicpasset för den här terminen. Det var en chansning att dra igång något sådant i vår lilla by, men det har verkligen varit en succé. Ihärdiga motionärer som kommit och svettats tillsammans med mig tio söndagar i rad. Blev lite rörd när de hade samlat ihop till ett megastort badlakan som tack för de här gångerna. Blir perfekt att ha vid havsbadet i sommar.

Nu blir det snart sängen för min del. Måste bara planera lite inför morgondagen.

Sov gott önskar UZ

Race i hagen

Publicerad 2010-04-11 14:19:03 i Blandat,

Här kommer fler bilder ur arkivet. Från en tidig vårdag då hästarna racade i hagen.


Leia och Finemang
Finemang flygerHela gänget i galopp

Sommarhopp med Vilma

Publicerad 2010-04-11 13:44:01 i Vilma,

Kollade bland våra bilder och hittade dessa sommarbilder på tjejen och Vilma. Åhh, vad jag längtar efter sol och värme.Vänner

Publicerad 2010-04-11 12:18:35 i Blandat,

Solen skiner idag och till skillnad från igår så är det ju faktiskt ganska varmt. Ville bara lägga in en bild på de underbara vännerna Leia och Finemang. Vilket härligt liv de har!


Kall vår

Publicerad 2010-04-10 19:28:02 i Blandat,

Solen som lovade en härlig dag i morse gjorde sitt jobb dåligt. Istället har det varit kallt och rått hela dagen. Jag och barnen stack upp till ridklubben där det var tävlingar. Fikade, träffade lite bekanta och kollade på de fina hästarna. Efter en stund tröttnade vi för det var så kallt så vi åkte till affären och sedan hem.

Hemma käkade vi pizza, spelade fotboll och tog det lite lungt. Efter några timmar kom mannen hem från fotomässan i Götet och då kunde jag och tjejen ge oss ut på en liten tur med Leia och Vilma.

Vi red Lundarundan, travade en del och galopperade upp för backen. Leia bockade en gång men skötte sig bra ändå. Hon är så härlig att rida. Borstade henne ordentligt efteråt och hittade ett märke med avskavd päls på höftknölen på henne. Undrar om hon har gått omkull. Hoppas att det inte blir några fler skador.

Fia Finemang var rastlös när vi skulle stretcha henne så det kändes inte alls bra idag. Hon sjönk inte ned alls så som han ville att hon skulle göra med bäckenet. Och hon ville inte alls sträcka ut höger bak. Hoppet sviktar ... men jag har dock sett två avsaktningar i hagen där hon inte trippat med bakbenen. Det är bara att bita ihop och kämpa vidare med stretchingen. Två veckor i första läget, sedan kolla henne och sedan minst två veckors stretching ytterligare. Tålamod är kanske inte min starkaste sida, åtminstone inte när det gäller sjuka hästar.

Nu är det lördagsmys med lasangett, god sallad och chips och godis efter. Trevlig kväll önskar UZ

Underbara vår!

Publicerad 2010-04-10 09:01:30 i Blandat,

Ute skiner solen och det är bara så härligt! Idag blir det en riktig utedag. Mannen är i Götet på fotomässa men jag hoppas att de gamla kommer ut så att jag kan jobba lite med hästarna.

Igår var det bara tjejen med kompis som red ut på Vilma och Dennis. Tjejen trillade av men inte kompisen den här gången. Hon slog sig inte som tur var. Vilma har en tendens att göra tvära svängar och då flyger tjejen rakt fram .... lite shettis är hon allt <3.

Tyckte Dennis var lite öm i fötterna, vet inte om det beror på verkningen eller om han har lite känning av gräset. Han har aldrig haft fång, konstigt nog, eftersom hans mamma hade det och att han alltid har varit överviktig. Men jag vågar inte chansa så han och Vilma får inte gå i gräshage idag.

De andra fick ta det lungt. Vi gjorde Fia Finemangs stretchövningar och det gick bra. Hon är fortfarande ovillig att lyfta bakbenen men hon släpper till efter en liten stund. Jag har fortfarande hopp om att det ska bli bra. Faktum är att hon och Leia sprang och busade som galningar i hagen i går och det såg faktiskt ut som om Fia var riktigt avslappnad i kroppen.

Ha en go dag önskar UZ

Härliga påsklov

Publicerad 2010-04-08 18:52:33 i Blandat,

Åh, vad det är härligt att ha påsklov. Idag har vi haft en riktig påsklovsritt. Vi var sju hästar och tre gångare med. Vi gick upp i skogen vid hembygdsgården och knallade runt bland tallar och granris, stenar och vattenpölar och bara hade det mysigt.

Tjejerna red fint. Granntjejen red först Dennis med ledare och sedan Vilma, och dottern bytte av. Leia skötte sig utmärkt. Hon följde ledet och gjorde som de andra. Vilken underbar träning för min unghäst. Över stock och sten i lagom lunk. I en timme var vi ute och hon var ganska trött på vägen hem så jag gick med henne sista biten.

Finemang verkar må fint. Jag och mannen gjorde de stretchövningar som vi skulle och det fungerade bra. Jag masserade henne också med det liniment som jag skulle använda. Jag hoppas verkligen att vi är på rätt spår. Jag har ingen brådska utan vi väntar och ser vad som händer.

Nu ska jag fixa fram kvällsmat. Mannen är och byter däck på bilen, killarna busar och tjejen är fortfarande nere i stallet och pysslar med ponnyerna.

Må gott önskar UZ

Osteopat

Publicerad 2010-04-07 20:29:52 i Finemang,

Jaha, nu var vi hemma efter en spännande resa till osteopaten med vår fina Finemang. Vi började resan i god tid, strax innan nio kom vi iväg. Resan skulle ta cirka 2 timmar och Fia stod snällt på släpet.

När vi började närma oss avfarten från E6 tog jag fram min vägbeskrivning. Den var väl sådär ... skriven på en liten papperslapp och knappt läslig. Detta resulterade i att vi så klart körde fel, den goda tidsmarignalen åts upp och vi blev istället sena. Dessutom körde vi in på en smal återvändsgränd och fick backa nästan 200 meter på en smal grusväg med diken runt. Svetten lackade på lilla pappa men han skötte det fint. TACK PAPPA för att du ställde upp och följde med oss.

Väl framme på plats lastade vi ut lilla Fia. Solen sken och det var riktigt varmt. Vi gick in i ett stall och där stod osteopaten och behandlade hästar. Han tittade på Fia i cirka en minut. Kände henne på korset och sa direkt - hon har en inflammation i korsbensleden. Han lät mig känna på hennes spända muskler på den högra sidan och de mer mjuka musklerna på den vänstra sidan. Därefter klippte han henne över korset och behandlade henne med chockvågor?! Det sprakade och smätte men Fia stod där lugn som en filbunke. Sedan lyfte han hennes högra bakben och sträckte till. Och slutligen visade han mig hur jag skulle stretcha henne samt massera henne med liniment en gång om dagen i minst en månad. Det tog inte ens en halvtimma och han var övertygad om att hon skulle bli bättre inom närmsta månaden och så småningom helt bra.

Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Sex besök hos veterinär, equiterapeuter, kiropraktorer och alla andra som kollat henne utan att lösa problemet och så tror han att det ska vara fixat på en halvtimme ... jag är skeptisk. Men så klart hoppas jag. Det vore en dröm om hon blev frisk - min drömponny.

Osteopaten trodde inte det var några problem att betäcka henne, men det fanns en möjlighet att det var en gammal skada, som blivit värre av att vi börjat rida henne. Enligt honom kan hon ha skadat sig i fölningen - blivit sned i bäckenet - och därefter gått och snedbelastat sig och därför fått en inflammation. Så han ville absolut att vi skulle komma tillbaka efter en fölning för att rätta till henne så det inte blev nya felbelastningar.

Vi var hemma igen vid halv fyra och på resan hem stannade vi och träffade några vänner som jag inte sett på fyra år. Jätteroligt! Vännen sa att det är konstigt att man inte märker hur mycket man saknar någon förrän man träffar den igen. Gulligt sagt tycker jag =)

När vi kom hem hjälpte jag dottern att rida Vilma lite och sedan umgicks jag med mina småkillar.

Nu är hästarna nattade och vi har kraschat i soffan. Må gott önskar UZ

Premiär-skor

Publicerad 2010-04-06 17:13:03 i Blandat,

Oj, här händer det saker. Ännu en hästdag med mina kära vänner. Dottern hade två kompisar på besök så vi tog in alla ponnyer för en promenad ut i skogen. Morfar kom och passade killarna.

Vi gick upp till ängen bakom skolan och klättrade lite i backen. Sen travade de lite på egen hand på ängen. De provade också att hoppa över en nedfallen gren. Både Vilma och Dennis hoppade stort. Dottern flög lite på halsen och kompisen trillade i backen. Hu, men det gick bra och tjejerna fortsatte rida. Fia fick mest bara vara med. Vågar inte anstränga henne.

På eftermiddagen tog jag in Leia för lite skönhetsvård. Trimmade hennes man och skägget klipptes bort. Borstade också henne ordentligt för hon älskar att rulla sig i lera och dessutom fäller hon rejält.

Hon fick stå inne och äta lite mat för sedan kom hovis och la skor på hennes framfötter för första gången. Hon stod jättesnällt och hovis var nöjd. Vi verkade ponnyerna också och hovis tyckte jag har skött dem bra.

Nu blir det hamburgare! Må gott önskar UZ

Första lektionen

Publicerad 2010-04-05 20:27:31 i Blandat,

I dag har det varit en riktig hästdag. På förmiddagen tog jag in Fia och borstade henne riktigt ordenligt. Hon måste ju vara fin när vi ska åka bort på onsdag. Sedan tömkörde jag henne upp till paddocken för att kolla om hon fortfarande rörde sig så där konstigt. Och det gör hon. Sedan gick vi hem igen och hämtade våra egenkonstruerade övningsskaklar och provade lite med dem och det gick fint. Fortfarande spänd, men hon gör verkligen inget.

På eftermiddagen kom en kompis till dottern hit och vi tog in alla hästarna. Vi gjorde i ordning Dennis, Vilma och Leia och gav oss sedan av till paddocken för en liten lektion. I paddocken mötte ytterligare tre hästar upp.

Dottern och kompisen kämpade på med sina ponnier och kompisen som är riktigt hästvan fick i gång den gamla Dennis riktigt bra. Han tjurade lite men hon gav sig inte och då skötte han sig hyfsat till slut.

Leia blev trött av att bara gå dit, men vi provade ändå. Hon följde de andra i skritt men det var lite svårare i trav. Några bocksprång blev det men inte värre än att jag satt kvar. Tränaren tyckte minsann att hon var en trevlig liten häst och i läxa fick vi att rida ut och framåt. Hon behöver lite mer eget driv.

Jag är jättenöjd och tycker att händelsen blev en nyttig erfarenhet för oss. När vi gick hem ledde jag henne och hon verkade vara nöjd och belåten hon också. Nu är de nattade för kvällen, så får vi se om det blir något hästigt i morgon igen.Trevlig kväll! UZLugn och kall dag

Publicerad 2010-04-04 17:12:09 i Blandat,

Planerna för dagen var att ta ut Leia på en liten tur, men efter en förmiddag med städning, en god påsklunch hos föräldrarna tillsammans med ett helt gäng kusiner och kusinbarn så har vi nu landat hemma och varken orkar eller känner för att ge oss ut i kylan och regnet.

Dottern har dock varit ute med Vilma. Hon hade två kompisar här på förmiddagen och de ville prova rida. Vilma skötte sig som vanligt fint. Duktiga lilla ponny =)

I morgon är det första lektionen för Leia. Men jag ser det mest som en social träning. Hon får bekanta sig med arbetet i en paddock och uppleva att andra hästar rör sig åt olika håll inom samma område. Kan bli spännande. Men vi kommer att ta det lungt, riktigt lungt.

Nu blir det mys framför brasan. Killarna ska ut på en "älgarunda" och jag och dottern ska spela spel.

Må gott önskar UZ

Tömkörning i skolsken

Publicerad 2010-04-03 15:53:02 i Finemang,

Vilket härligt vårväder! Vill nästan inte gå in ... men måste hinna fixa i ordning oss inför kvällens påskmiddag.

Tömkörningen med Fia gick bra. Fick lite hjälp av mannen så att vi kunde prova att dra ett däck i linor efter henne. Hon var på helspänn men höll sig ändå i skinnet. Men innan vi spänner för vagnen måste vi nog göra detta ett antal gånger så att hon lär sig att slappna av. Hon var duktig i alla fall.

Nu ska jag hoppa in i duschen.

Glad påsk

Publicerad 2010-04-03 08:20:25 i Blandat,

Solen skiner och hästarna är utsläppta. Ensilagebalen börjar ta slut så jag släppte dem i hagen där balen ligger så att de kan dammsuga resterna. Det brukar de vara bra på.

I dag är det påskfest, men jag ska försöka hinna ut och tömköra Fia, måste bara in till den stora staden först och handla påskgodis till de små (och lite till oss stora).

I kväll blir det middag i grannbyn.

Rapport från tömkörningen kommer senare! UZ

Härliga fredag

Publicerad 2010-04-02 20:21:33 i Blandat,

Har just kommit in från en lång och härlig fredag med stor del av dagen utomhus. Vi hade besök av svärföräldrarna och vi hann med både att spackla lillkillens rum och städa upp på tomten.

Killarna körde virke till kojan och jag städade stallet och gjorde fint i boxarna. Jag fick också hjälp av mannen att gå ut på promenad med Leia. Det var ett tag sedan jag red och jag kände att det inte var läge att testa på egen hand.

Totalt sett så var det nog tionde gången jag red henne och trots att vi haft ett längre uppehåll fungerade det i stort sett bra. Hon var lite på tårna och vaken, men jag tror att det härliga vädret gjorde sitt också. Vi skrittade skogsrundan, mellankillen var med på Vilma och de klarade sig också bra. Han är inte riktigt lika hästvan som storasyster men det kommer och Vilma skötte sig fint som vanligt.

Hoppas att ni får en GLAD PÅSK! UZ

Vilma

Publicerad 2010-04-01 22:54:47 i Vilma,

 

Vilma är vår snälla shettis. Hon är en mysig svartskäck, född 2000 och fyller alltså tio år i år. Oj, vad tiden går fort.

Vi köpte henne när hon var sex månader från en gubbe som hade en hel hage full med shettisar. Hon skulle agera sällskapsdam åt min gamla barnponny Balett. Men när Balett vandrade vidare till de evigt gröna ängarna år 2003 beslöt vi att behålla Vilma ändå.

Goare barnponny får man leta efter. Visst har hon sina shettissidor. Hon kan dra i väg med barnen ibland, speciellt när hon är hungrig och gå sin egen väg, men när man rider och kör henne är hon snällare än snällast, alltid pigg och glad.

Hon drabbades av fång 2007 och sedan dess är det en daglig noggrann kontroll av hennes välmående från och med april till september, under dessa månader måste hon gå på begränsat bete och egentligen bara äta hö. Oktober till mars kan hon gå med sina hästkompisar och leva normalt hästliv och det gör att jag ändå känner att hon får ett bra liv trots fången.

Hon rids av dottern och av grannbarnen. Eventuellt blir det debut på klubbhoppning för dottern i vår, men vi tar det i den takt som känns rätt.

Leia

Publicerad 2010-04-01 22:45:12 i Leia,


Leia är mitt halvblodssto som är född 2007. Hon är dotter till min underbara Sunbeam även kallad Sonny, som jag fick när jag var 17 år. Sunbeam betydde jättemycket för mig och jag hade lyckan att dela livet med henne i många, många år. Ja, nästan ända fram till slutet när hon var 26 år.

Egentligen skulle jag inte ha något halvblod mer, jag skulle satsa på welsharna i stället, men av olika anledningar blev Leia min och jag är jätteglad och tacksam för det.

Leia är världens goaste unghäst. Hon är snäll, nyfiken, samarbetsvillig och glad. Ibland är hon lite på - hon gillar liksom att vara nära ... men hon är mest av allt vänlig och snäll. Hon är tömkörd en del, longerad och riden ett tiotal gånger och har bara reagerat positivt på allt arbete.

Planen med henne är att rida in henne i lugn och ro och låta henne vara en lyxig allroundhäst i första hand till mig och sedan kanske till dottern om hon fortsätter att rida när hon blir äldre.

Någon gång i framtiden kanske jag betäcker henne, och då eventuellt med en welsh för att få fram en bra tävlingsponny med hög ridbarhet.Inte mycket gjort

Publicerad 2010-04-01 22:36:26 i Blandat,

I dag blev det inte mycket gjort med hästarna. Jag och barnen var på påskfika hos en kompis och kom hem ganska sent. Då hade mannen redan mockat och det var bara att ta in dem.

Både Fia och Leia hade rullat sig i leran så jag drog av dem med en piggborste, lera och päls i en salig blandning.

I morgon ska jag släppa ut dem i en annan hage, för den vanliga hagen är i stort sett bara lera. Det blir härligt med lite lov nu. Ska verkligen försöka rida Leia i morgon. Måste bara ha lite hjälp av mannen.

Har förresten just beställt ett nytt träns och ett schabrak till Leia och ett fint träns till Vilma. Bilder kommer när paketet är hämtat.

På återseende! UZ

Om

Min profilbild

UZ

Jag skriver om vardagen för familjen Z och livet med våra fyra hästar, Dennis, Vilma, Finemang och Leia. Jag skriver främst för att jag själv ska memorera allt som händer och sker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela