Mattisgården

- handlar om familjen Z och livet med våra djur

Måndag 27 juni

Publicerad 2011-06-27 09:22:35 i Blandat,

Glad midsommar så här lite i efterhand. Vi hade det underbart i byns hembygdspark tillsammans med alla vänner i byn. Vi lekte och dansade, åt god mat och umgicks. Verkligen trevligt!

Här hemma är allt under kontroll. Fia och fölet går på bete hos grannen och blir ompysslade varje dag av grannbarnen. Vilma står mest inne i uteboxen och väntar på att gräset ska bli näringsfattigt så att hon kan gå ut igen. Saga går i anslutning till Vilmas utebox och på något sätt har hon lyckats att bli supertjock trots att hon inte går på något gräs alls.

Leia mår prima. I lördags var jag ute hos henne och fick följa med ut på en underbar ridtur på deras tävlingponny. Leia var med och hon skötte sig alldeles utmärkt och såg så harmonisk och nöjd ut. Hon var pigg och framåt utan att ligga på för mycket. Familjen som hon är hos är så där lagom framåt. De satsar på att visa henne på kvalitén i september men stressar inte för att komma ut på tävlingsbanan för snabbt. Delmål ett är att komma iväg på träning hos någon av tränarna här i närheten. Det känns faktiskt toppen, även om jag är medveten om att det är en stor risk att låna ut sin fina häst - allt kan hända, men det kan det ju om hon går här hemma också.

Och faktiskt har jag fått låna en ponny över sommaren så att jag kan satsa på att komma igång med min ridning. Det är ett 15 årigt connemarasto, d-ponny, som gått här i byn som avelssto. Hon fick inget föl i år och ska förmodligen inte betäckas i år så därför är det fritt fram att rida igång henne. Hon heter Majsan och verkar jättemysig. Vet inte när jag kan hämta henne, men jag hoppas att det blir snart.

Idag blir det jobb på tidningen så nu ska jag umgås med mina goa barn. På återseende önskar UZ

Fredag 17 juni

Publicerad 2011-06-17 22:42:59 i Blandat,

I dag har jag anmält mig till en introduktionskurs i hästmassage. Det är "en dröm" som jag haft länge - vet egentligen inte hur länge, men i en av mina böcker om hästmassage finns en utskriven prislista från Axelsons som är daterad till år 2000, så i över tio år i alla fall. Men sedan dess har mycket hänt - tre barn, byggt hus, omskolat mig och så vidare. Tiden har inte riktigt varit mogen helt enkelt - förrän nu.

Kursen går i Göteborg i mitten av september. Tanken är inte att jag ska utbilda mig till komplett massör utan bara för eget husbehov och behovet av kunskap om hästens fysiologi är extra stor nu när vi så småningom ska börja sätta igång Fia. Jag har inte släppt drömmen om att hon ska bli ridbar igen. Dessutom vill jag kunna hålla koll på våra hästars hälsa och välmående genom att kunna känna igenom deras muskler och hitta spänningar och annat. Det är ett sätt för mig att lära känna hästarna bättre och kanske kunna förebygga skador och annat i framtiden.

Dagarna sedan långritten har gått fort. I går samlades några ur stallklubben och hoppade tillsamman i en av byns paddockar. Och idag har jag och tjejen varit ute och skrittat barbacka. Hon red och jag gick.

I morgon åker tjejen på uv-läger igen och på måndag börjar mellankillen på fotbollsskola. Jag börjar jobba på tidningen igen och det ska bli roligt.

Vi har blivit en familjemedlem rikare sedan sist också. Lilla Gosis har flyttat in. Hon är mellankillens alldeles egen kattunge och just nu ligger hon så sött mellan killarna och sover. Hunden älskar henne, men vår katt Milla är lite skeptisk. Hoppas att de blir vänner i framtiden.

Nu ska jag snart krypa ner i sängen, ha en skön kväll önskar UZ

Söndag 12 juni

Publicerad 2011-06-12 15:57:18 i Blandat,

Nu är vi hemma igen, trötta, skitiga och glada. Vi har genomfört sommarens långritt med stallklubben som finns här i byn. Totalt blev det till slut nio ponnyer, 15 barn och massor av mammor som gav sig av från vår by till en annan liten by cirka en mil bort. Barnen turades om att rida och vi mammor cyklade och körde bil. Vädret var i det närmaste perfekt - inte för varmt men inte heller för kallt. Genom den del av ritten som var okänt område för de flesta hade en snäll vän snitslat vägen så att vi inte skulle komma vilse. Stort TACK!

Vi stannade på halva vägen och lät hästarna vila och vi bjöds på god fika. Väl framme på bondgården där vi skulle övernatta fick vi mer god mat, pajer och sallad och nybakade frallor. Barnen lekte och busade och fram på kvällen tränsade vi hästarna igen och red ner till sjön och badade.  Helt underbart, ett minne för livet!Natten spenderade vi på luftmadrasser på golvet i lillstugan på gården. Det blev kanske inte så mycket sömn men oj vad kul alla barn hade det.

Nu får vi hoppas att detta kan bli början på en tradition för den här resan gör vi gärna om igen.

Ha en skön söndagseftermiddag önskar UZ

Torsdag 9 juni

Publicerad 2011-06-09 14:27:04 i Dennis,

I dag fyller Dennis 20 år! Tänk vad tiden går fort. Jag kommer så väl i håg den där tiden då vi gick och vakade över Balett och när vi äntligen fick se den lille skrutten som gömt sig där inne. Han var ljus fux och hade ett underbart litet welsh-huvud. Tyvärr har jag ingen bild från den tiden i datorn men här är han i vuxen ålder.Vi saknar honom, men snart åker vi nog och hälsar på igen.

Ha en skön dag önskar UZ

Söndag 5 juni

Publicerad 2011-06-05 08:12:19 i Blandat,

Vilken helg! Sol och bad, ledigt och skönt. Precis vad jag behöver ...

En liten uppdatering om hästarna:

Fia - gör sitt jobb som mamma alldeles ypperligt, hon vårdar sin lille son och övervakar honom med moderlig kärlek och överseende. För hon tycker nog att han är lite jobbig ibland.

Manboy - växer så det knakar. Han är lika kaxig fortfarande. Han har provat att ha grimma på sig och i natt har han sovit ute för första gången.

Saga - betar och blir tjockare ... nu har jag släppt ihop henne med sto och föl och det har gått fint. Tjejen rider med sina kompisar och i går tömkörde jag henne. Det gick fint.

Vilma - står inne en hel del, eller går ute med munkorg. Hon ömmar marginellt på det hårda gruset på vår lilla väg men rör sig helt obehindrat på gräs, smågrus eller asfalt. Men jag håller järnkoll på henne. Fång är förädiskt. Tjejens kompisar rider henne och hon verkar hålla humöret upp trots att hon inte får gå på bete med sina kompisar hela dagarna.

Leia - har nu flyttat till en ny tjej. Hon protesterade lite när hon gick på transporten men hade stått blixtstilla under resan. Skönt. Den nya ryttaren är en vuxen tjej med en son som rider och tävlar. Hon har tävlat mycket ponny som ung och har ridit och utbildat många unghästar. Just nu har hon en egen häst som är skadad och tycker därför att hon har tid och lust att ta sig an min Leia. Vi får väl se, jag vill ju inte att hon ska flytta runt för mycket. Skit att hon är för vass för mig, jag vill ju så gärna rida henne, men klarar inte av att möta hennes krav och energi. På nåt sätt måste jag, under tiden som hon utbildas, hitta en möjlighet för mig själv att komma igång med ridningen och bli självsäkrare och duktigare .... hur det nu ska gå till.

I dag blir det först lite jobb, jag ska göra ett jobb för tidningen, intervjua en tjej som debuterar utomlands med sin häst i veckan. Det blir både att skriva och fota. Sedan blir det väl sol och bad hela dagen. Vädret verkar vara fantastiskt.

Ha en skön söndag önskar UZ

Torsdag 2 juni

Publicerad 2011-06-02 07:49:22 i Blandat,

Nu är det sommar .... härligt!

Alla andra i huset sover och det är lugnt och stilla. Jag har varit och släppt ut hästarna och nu sitter jag här med den bästa koppen kaffe på hela dagen. Livet är en njutning.

I går var det fullt liv här på Mattis. Hela min skolklass, alla barn och några föräldrar, var här på den årliga klassfesten. Det var ett påhitt som vi kom på första året som jag jobbade i skolan som en belöning för att de läste så mycket böcker. Men festen blev så uppskattad så nu kan jag inte sluta. De nya barnen börjar fråga redan i början av höstterminen - när får vi åka hem till dig??
Aktiviteten på klassträffen är enkel - det är en tipspromenad med lite oklara frågor och barnens namn står som valmöjligheter. Sedan när promenaden är klar så är varje fråga en egen tävling där barnen tävlar mot varandra i exempelvis balansera potatis på sked, äta upp kolasnöre utan att använda händerna, spika i en spik och så vidare. Barnen älskar det och vi vuxna har kul vi också.
Därefter blir det korv och bröd och sedan lite häst och vagn.
I går blev det mycket kel med Manboy också. Och han ställde sig mitt i barnaskaran och lät sig beundras. Fia höll ett vakande öga på honom men tog ändå uppståndelsen med ro. Vilket fantastiskt temprament den ponnyn har!

I dag blir det full aktivitet. Först kommer en liten tjej från stan och rider på vår Vilma, sedan ska jag åka till Leia igen för idag kommer det en ny tjej och provrider henne. Den gamla tjejen, som ville ha två hästar, en egen och en lånad har fått stopptecken från sin pojkvän. Han tycker inte att hon ska lägga ner pengar på någon annans häst ... och jag har ingen möjlighet att betala allt för henne även i fortsättningen så därför fungerade inte vårt samarbete trots att jag tyckte Leia och hon passade varandra som hand i handske.

Men den nya tjejen är nog minst lika bra. Hon är lite äldre och har hållit på med hästar i hela sitt liv och ridit massor av unghästar. Hon har en egen häst som är skadad med osäker prognos och är därför sugen på att låna. Så jag håller tummarna för att hon gillar henne idag.

Alla förnuftiga människor säger till mig att jag ska sälja henne. Vad ska jag med en framtida tävlinghäst till? Och visst jag håller med, i nuläget är hon alldeles för "mycket" häst för mig. Men ändå ... det är ju min lilla Leia. Jag är inte redo för att ge upp henne riktigt ännu ... om jag kan undvika det. Fungerar det inte med den nya tjejen så kanske jag måste, men det är ett senare problem.

Nu har lillkillen vaknat och vill ha uppmärksamhet så jag önskar er alla en skön ledig dag. På återseende UZ

Om

Min profilbild

UZ

Jag skriver om vardagen för familjen Z och livet med våra fyra hästar, Dennis, Vilma, Finemang och Leia. Jag skriver främst för att jag själv ska memorera allt som händer och sker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela