Mattisgården

- handlar om familjen Z och livet med våra djur

onsdag 30 juni

Publicerad 2010-06-30 16:53:24 i Blandat,

I dag har vi haft en vilodag här på Mattis. Systeryster med stor- och lillkusinen är på besök och eftersom solen gömmer sig bakom molnen passade det bra att ta det lugnt här hemma och inte hänga vid stranden som vi gjort de andra dagarna. Skönt. Har hunnit städa undan lite också. Det blir en hel del grus när barnen springer in och ut och in och ut igen ...

Har också dammat av den gamla boken Att bli med föl som jag fick av en av författarna Lennart Peterson Brodda när jag gjorde ett porträtt på honom för Skånskan 1998, länge sedan nu. Intervjuade honom en sommardag på en äng bland massor av travhästar och det blev ett jättefint reportage. Boken som jag fick har jag bara haft användning för en gång sedan dess. När Sonny fick ett föl efter Opius år 2000. Han hette Bernhard och var stor och fux och honom tvingades vi avliva när han var två för han hade krossat ett bakknä. Bakknän verkar vara något som spökar för mig ...



Tidigare har jag bara fått två föl förutom Bernhard, 1991 då Balett fick Dennis och 1995 då Sonny fick Jameson som var efter Gold Löwe. Jameson lever inte heller längre, tyvärr, och det är väl därför som Leia är så viktig och värdefull för mig.

Och nu om vi har tur så är det Fia Finemang som ska få nästa föl här hos oss. Spännande och roligt.

På återseende UZ

tisdag 29 juni

Publicerad 2010-06-29 18:33:17 i Finemang,

Äntligen var det dags för undersökning av Fia. Och gissa vad ... långt där inne i hennes vackra mage låg en liten fosterblåsa = dräktig. Vilken lycka! Veterinären trodde att hon redan var på 21 dygnet så i så fall så tog det sig på andra språnget.

Här kommer bildbeviset.





Det svarta man ser på skärmen är fosterblåsan. Nu tar det ett tag till innan den fäster, så hon måste ta det lugnt och inte stressas och sedan ska vi kolla henne igen om tre veckor på det 45 dygnet.

Så fortsätt håll tummarna, uppdateringar kommer här på bloggen.

Lyckliga kramar från UZ

måndag 28 juni

Publicerad 2010-06-28 09:53:07 i Finemang,

Kl 9.47

Det blir ingen dräktighetskoll av Fia idag. Veterinären ville att det skulle ha gått 16 hela dygn så det blir i morgon vid halv fem. Känslan är fortfarande att hon är dräktig, Dennis har inte brytt sig något överdrivet mer och hon luktar inte så där speciellt som brunst luktar. Och är hon inte dräktig så tror jag att vi har åtminstonde en chans till innan hingsten åker på nya uppdrag. Han ska åka till en ny ryttare för att fortsätta sin tävlingskarriär.

Nu blir det stranden en stund och sedan jobb igen.

söndag 27 juni

Publicerad 2010-06-27 22:53:16 i Blandat,

Dagen har bjudit på sol och bad vid havsbadet. Halva byn var där och vi breder verkligen ut oss. Stranden och den lilla gräsplätten är inte så värst stor men vad mysigt vi har är tillsammans.

Dagen började med färska frallor från mormor och morfar. Bara jag och lillkillen var vakna så vi fick en stund själva tillsammans i morgonsolen. Morfar fick gå och hämta parasollet för annars hade det nästan varit omöjligt att sitta på framsidan. Solen stekte så. Efter frukost ledde vi ut Leia och Fia till betet. Tjejen hade vaknat så hon skrittade barbacka på Leia. Vet inte om jag är dum som låter henne rida en halvt oinriden treåring, men de går så tryggt tillsammans och jag går ju bredvid så risken att något händer är ganska liten. Morfar ledde Fia och mormor och lillkillen promenerade med oss.

När alla vaknat och ätit gav sig jag och barnen ner till badet. Vid lunchtid kom mannen ner med pannkakor och avlöste mig för jag skulle börja jobba kvart i två.

På jobbet gick allt bra, gjorde mina sidor ganska snabbt och fick ringa sista polisringningen. Och faktiskt blev det en liten artikel och en notis. Så nu är min byline in tidningen i morgon. Det var riktigt kul att skriva igen.

Nu är det sängen som gäller. I morgon är den stora dagen då vi ska ultraljuda Fia. Förhoppningsvis är hon dräktig. Annars bär det av till hingsten igen i morgon. Håll tummarna önskar UZ

lördag 26 juni

Publicerad 2010-06-26 21:38:30 i Blandat,

Åhh, vilken härlig midsommardag. Åhh, vilken härlig midsommarkväll vi hade igår. Allt var perfekt och så lyckat. God mat, mysiga vänner, rolig dans kring stången och sedan en trevlig kväll i vännernas lada med alla barnen som lekte och busade och hade kul. Toppen helt enkelt. Hoppas att detta är början på en ny tradition.

Barnen var uppe sent men vaknade så klart tidigt som vanligt. Vi åt frukost ute i morgonsolen och gick över med de stora hästarna till en sommarbeteshage. Sedan gick vi upp till grannarna där vi var i går och hjälpte till med städningen. Det blev så klart fika så vi satt där en lång stund och tjötade ...

På eftermiddagen blev det  havsbadet med hela gänget och alla grejer - solstolar, filtar, gummibåtar, badmadrasser, grillkorv och annat och äta och så fortsatte vi trivas tillsammans. Kusinen kom dit med sin stora fina båt och vi fick umgås lite.

På kvällen har killarna varit ute och fiskat - utan att det nappade, och jag ock tjejen har varit ute och ridit på Fia och Leia. Vi red med de andra mammorna och döttrarna i byn och Leia var helt skogstokig. Hon busade och bockade och stegrade och betedde sig riktigt tokigt. Vet inte om det var värmen eller de andra hästarna men på gott humör var hon inte ... hmm. Konstigt nog känns det fortfarande tryggt och under kontroll, men det beror nog på att jag egentligen litar helt på henne. Hon är ju min vän, men idag var hon bara på dåligt humör.

Nu serverar mannen varma mackor framför tv och det ska bli riktigt gott. På återseende önskar UZ

torsdag 24 juni

Publicerad 2010-06-24 18:58:56 i Blandat,

Det blev en dag på stranden ... underbart ... äntligen. Åkte ner till havsbadet vid elva och stannade till efter fem. Stalltjejen som bor i närheten kom också ner och vi hade underbart skönt och mysigt. Barnen badade, åt bullar, byggde sandslott och lekte med alla kompisar som kom dit. Morfar kom med mat och passade barnen när vi åkte och handlade inför midsommar.
Nu sover killarna, trötta av sand, sol och lek. Hästarna har gått ute i solen hela dagen och ser också lite trötta ut. Ska gå ner och ta in dem en stund så de får vila i skuggan inomhus. Det blir ingen ridning idag, alldeles för varmt.
Kram och på återseende, UZ

onsdag 23 juni

Publicerad 2010-06-23 10:15:31 i Blandat,

kl 10.15
Alla fyra hästarna låg precis ner i hagen. Vilken bild tänkte jag. Ut med kameran och med följde vår lilla hund Tilda. Tror ni att hon var tyst. Skällde skällde skällde och vips så var all hästarna uppe. Typiskt.

Här är den enda bild jag fick i alla fall ...



Och här är bild-förstöraren ... vår älskade Tilda, welsh springer spaniel, snart tio år.



Nu ska vi ut i stallet. Tjejen har en kompis här. Sedan blir det jobb för mig. Vi ses UZ


Kl 11.59
Nu har vi varit ute en sväng. Tjejen på Vilma, tjejens kompis på Fia, lillkillen på Dennis och storkillen på cykel. Det gick jättebra. Fia var snäll och glad och lagom pigg, Vilma var en kanonkula som vanligt. Och Dennis skötte sig fint. Han gillar att bara få vara med och promenera - helt utan krav. Tjejen och kompisen red en lite längre runda och så här såg det ut innan vi gav oss av.





Hela gänget! Visst är de fina =)

Nu piper ugnen, maten är klar! Ses igen, UZ

 

tisdag 22 juni

Publicerad 2010-06-22 22:14:14 i Blandat,

Kväll igen och barnen är fortfarande uppe. Man missar rutinerna helt när det är sommarlov. Idag har jag varit ledig hela dagen, fick sovmorgon av mina underbara ungar som själva gick upp och kollade på tv en stund när jag låg kvar i sängen och drog mig ... det var länge sedan.

Dagens projekt var att städa. Först akvariet och sedan huset. Barnen hjälpte till med akvariet och sedan var det bara huset kvar ... Morfar kom och hämtade barnen och åkte ner till havsbadet, bästa morfar. Och jag fick nästan hela huset städat. =) Härligt.

Jag försökte också boka en tid för att ta bort tjejens stygn på hakan, men det var stört omöjligt. I över en timma satt jag i telefonkö utan att komma fram. Efter en timma var distriktsköterskans telefontid slut utan att vi kunnat boka någon tid. Ringde distriktläkaren i stället och fick till slut en tid vid fyra.

När stygnen var borta och mannen hemma igen så kunde jag och tjejen ge oss ut på en liten ridtur. Jag tog Leia och tjejen tog Fia. Det gick jättebra och dom är så fina ihop, tjejen och Fia. Hon gick på okej, markerade inget och var mycket piggare idag. Vi red först in i skogen, men där hade de stängat av så vi fick vända. Så vi red i stället över Lund, inte lika mysigt som skogen men vackert ändå i sommarkvällen.

Nu är det snart dags att hjälpa barnen i säng, på återseende önskar UZ

måndag 21 juni

Publicerad 2010-06-21 21:27:58 i Blandat,

Jobb i dag igen, och en riktigt lång arbetsdag, mer än nio timmar. Här hemma har barnen myst med morfar, vilken stjärna han är =)

Stalltjejen har varit här och hon och tjejen tog ut Fia på en liten skritt-tur. Hon hade väl inte varit så jättepigg av att gå ut helt själv. Närsta gång får vi ta med nån mer häst.

Tyckte att Dennis svansade efter henne idag så jag undrar om han känner nåt misstänkt. Men än verkar inte intresset vara ömsesidigt så fortfarande tror jag att det har gått vägen. Om en vecka ska vi kolla henne.

Nu ska vi hjälpa barnen med kvällsysslorna, ha en skön kväll önskar UZ

söndag 20 juni

Publicerad 2010-06-20 23:15:34 i Blandat,

Hemma igen efter första riktiga jobbarkvällen, trött i huvudet och trött i kroppen. Det tar alltid några arbetspass att komma igång ordentligt och leva upp till alla förväntningar ...

Hästarna har inte fått mycket uppmärksamhet idag eftersom förmiddagen spenerades på uv-läger. Äntligen fick vi hem vår lilla stora tös. Oj vad hon hade vuxit, kanske inte så mycket på längd och bredd, men i självkänsla. Hon var stolt och lycklig för hon hade verkligen klarat sig utan familjen i fem dagar och nätter. Vilken tjej!

Nu sover hon gott i sin nybäddade säng, och hon blev glad för sitt nystädade rum. För mig blir det också sängen nu, måste bara varva ner lite efter en hektisk kväll.

Må gott önskar UZ

lördag 19 juni

Publicerad 2010-06-19 21:44:11 i Blandat,

Dagen har gått åt till städ, städ och städ. Har längtat efter tjejen så mycket att jag tog tag i att städa hennes rum riktigt riktigt noga för att jag vet att hon blir så himla glad när hon kommer hem i morgon och ser det. Varje liten pryl har sorterats, kläderna ligger fint i garderoben, sängen är nybäddad, golvet dammsuget och torkat och möblerna i ordningställda.

Har haft tv:n på och kollat på bröllopet samtidigt. Det är alltid gulligt men äkta kärlek oavsett vem det gäller. Men jag är glad att inte vårt bröllop var så hysteriskt och uppskruvat.

Hästarna har gått ute hela dagen. Fick ett erbjudande från en bloggvän om en ridtur tillsammans men jag såg det alldeles för sent ... synd. Men det finns fler kvällar i sommar, tyvärr går dock en del åt till jobb. Mina arbetstider är oftast mellan kvart i två och kvart i elva, så många kvällar i sommar kommer att gå åt till att göra tidning.

Nu zappar vi mellan fotboll och bröllop och snart ska vi sova, så fort vi vaknar i morgon åker vi till uv-lägret och spenderar förmiddagen där tillsammans med tjejen. Och på kvällen blir det jobb.

På återseende önskar UZ

fredag 18 juni

Publicerad 2010-06-18 22:56:18 i Blandat,

Sitter i soffan och äter nonstop och längtar grymt efter min lilla tjej. Nu är det fjärde natten hon är borta från oss och jag kan knappt vänta tills vi får hämta hem henne på söndag igen. Uv-läger är inte bra för ängsliga mammor, men säkert bra för tuffa tjejer som lär sig klara sig på egen hand utan mamma ...

Har släppt ut hästarna i beteshagen igen. Vilma står så klart inne över natten men får gå ute på dagarna i nerbetad hage. Och hittills har vi inte känt något av fången. Hoppas att hon klarar sig även i år.
På eftermiddagen har jag varit inne på tidningen och gjort några sidor. Det gick bra och jag är verkligen förvånad över hur mycket som sitter i ryggmärgen. Jag har inte suttit vid en Mac sedan förra sommaren men ändå sitter alla kortkommandon och jag hittar i djungeln av filer och bibliotek och alla olika system som man använder i produktionen av en tidning. Kul var det och det känns lite som att komma hem ... har spenderat så många år av mitt liv på den där redaktionen.
I morgon blir det städ städ städ och förhoppningsvis lite häst. Längtar efter att rida, det var ett tag sedan nu.
Ha en mysig fredagskväll önskar UZ

torsdag 17 juni

Publicerad 2010-06-17 22:02:09 i Blandat,

I dag har det verkligen varit varmt och härligt. Har haft ute Leia och longerat lite, hon var inte på humör alls och jag tror att det berodde på värmen.

De andra har bara gått och slöat hela dagen.

Nu har vi nyss kommit hem från uv-lägret. Trodde tjejen skulle följa med hem och sova en natt, men det ville hon inte. Hon hade det jättemysigt på lägret och nu är det inte förrän på söndag som vi får åka och hämta henne.

Killarna somnade på vägen hem och snart ska jag också sova. En god natt till er önskar UZ

onsdag 16 juni

Publicerad 2010-06-16 21:39:20 i Blandat,

Hästarna har gått en dag i beteshagen men är nu i hemmahagen igen. Låter Dennis, Leia och Fia gå ute i natt och Vilma står i uteboxen. Kvällen är ju underbar =)

Jag har jobbat min sista dag för terminen, nu är det sju och en halv vecka tills jag återvänder till mina skolbarn igen. Börjar på tidningen på fredag så i morgon ska jag bara lata mig och umgås med mina killar.

Nu på kvällen har vi haft möte på förskolan och det blev också det sista för terminen. Sommaren är här ...

En härlig kväll önskar jag er alla, UZ

tisdag 15 juni

Publicerad 2010-06-15 20:51:37 i Finemang,

Halva juni har gått ... var tar tiden vägen? I dag jobbade jag näst sista dagen innan sommarlovet tar vid - även för mig. Det ska bli skönt, och en glädjande nyhet som jag glömde skriva i går var att jag har fått en tills vidaretjänst på skolan. Alltså det samma som fast tjänst ... kul med tanke på att det inte är lätt med lärarjobb just nu. Men vi firade mest att Fia var hemma i stället i går.

Hingstägaren sa att jag skulle hålla henne under uppsikt och höra av mig om hon visade brunst på nytt. Men min känsla är att hon är dräktig. Hon verkar så lycklig och liksom strålar.



Tjejen har åkt på uvläger men när hon kommer hem ska vi prova att börja skritta igång henne också. Tittar på bilder när tjejen red henne innan hon blev halt. De är så fina ihop och skulle kompletterat varandra så väl. Det kommer att bli en stor sorg för oss om vi måste inse att hon inte går att rida ... trots att vi gjort allt. Men vi ska göra ett försiktigt försök till. Har förresten glömt att skriva att osteopaten messade tillbaka till slut och skrev "rid och håll igång" så då känns det som det är värt att ge lite tid.




Här är en bild från förra året strax innan hältan visade sig ...

Nu ska jag vänta på mannen som är ut, killarna har somnat och det är tomt hemma utan tjejen. Jag är verkligen en person som trivs bäst tillsammans - med alla - familjen och alla djur.

På återseende önskar UZ

måndag 14 juni

Publicerad 2010-06-14 19:56:01 i Finemang,

Nu är hon äntligen hemma igen vår fina Fia Finemang. Skönt, det har varit tomt utan henne. Hoppas nu  att hennes kärlekssemester ger resultat. Om 16 dagar ska hon ultraljudas och då ser vi om det har tagit sig eller ej.



Fia hade nog mest längtat efter gräset i hagen.

Håll tummarna nu önskar UZ

Söndag 13 juni

Publicerad 2010-06-13 20:40:52 i Blandat,

Höstväder idag igen, men dock inget regn ... var är sommaren? Tjejen mår bättre idag men har fortfarande ont i sin lilla haka. Det blev alltså ingen ridning i dag eftersom hon inte kan ha hjälm på sig. Istället löshoppade vi hästarna. Vilma och Dennis älskar det. Leia tycker nog mest att det är förvirrande men hon har inte gjort det så många gånger ännu och förutsättningarna är allt annat än proffsiga ...

Här kommer lite bilder som tjejen tog.





Leia hoppar

Trodde vi skulle få hämta hem Fia från hingsten idag, men när jag ringde och kollade berättade hingstägaren att Fia fortfarande brunstade och då var det bättre att hon stannade några dagar till. Hoppas att det tar sig ... saknar henne så.

På återseende önskar UZ

lördag 12 juni

Publicerad 2010-06-12 23:19:08 i Blandat,

Vilken höstdag! Trots vädret har vi hunnit med en hel del. På förmiddagen klipptes gräset vid dagis. Under sommaren turas vi om att sköta det och detta var vår andra och sista gång för den här sommaren - skönt. Tjejen som sovit hos en kompis under natten kom hem och red Vilma, och det gick bra.

Sedan åkte vi in till biblioteket och gick på vernissage. Det var en gammal kollega till mig, en fotograf på tidningen som blivit pensionär, som ställde ut sina bilder. Jättekul att se och jättekul att träffa alla kollegor som så klart var där och uppvaktade honom.

Därefter styrde vi bilen, i småregn, mot Chappis. Barnen har tjatat och det passade ganska bra idag. Men vädret ställde till det så vi stannade max en timme. Det blir garanterat fler gånger denna sommaren så därför känner vi ingen direkt panik.

Vid sextiden träffades vi vid skolan och skulle grilla och spela fotboll. Barnen cyklade upp. Jag frös och kröp ner under en filt, och de andra spelade boll. På hemvägen tog jag också en cykel som en kompis till barnen kört upp. Nedför backen gick det ganska fort, killen ropade på mig att jag skulle sakta ner, tjejen som var först vände sig om ... pang ner i backen. Ojojoj vad hon skrek. Först såg det bara ut som ett skrapsår på hakan, men efter en konsultation av byns egen läkare så fick mannen och tjejen ge sig av till akuten. Jobbigt. Tre stygn blev det.

Och vad man märker att man egentligen är gjorda för att alltid vara tillsammans, när halva familjen saknas mår vi andra som är kvar hemma inte alls bra. Vi gick och la oss alla i samma säng och bara väntade på att de skulle komma hem igen. Oro och ont i hela kroppen av saknad.

Nu sover de allihopa, mannen här bredvid mig i soffan =) och det är dags även för mig att krypa ner i sängen. En god natt till er alla önskar UZ

fredag 11 juni

Publicerad 2010-06-11 21:07:26 i Blandat,

Åhh, vad det regnar ... finns det inget slut på allt regn. Jag törstar efter sol och värme. Hästarna är bara blöta och sura och det är inte roligt. Några utenätter är inte aktuellt alls.
Har inte hört något från Fia på kärlekssemester, men jag börjar längta ordentligt nu så jag hoppas verkligen att vi får hämta henne i helgen.
Må fint önskar UZ

torsdag 10 juni

Publicerad 2010-06-10 21:07:15 i Blandat,

Idag är det nästan kallt ute, tycker jag, ruggigt i alla fall. Hästarna står och vänder bakdelarna mot vinden och mot regnet för att skydda sig. Men nu står de inne i det trygga stallet och vilar. De är verkligen tacksamma när de får komma in.

I övrigt så har dagen mest handlat om skolavslutning. Den här gången var det i barnens skola. Tjejens tredje och skolkillens första. De var så fina och sjöng så fint och allt var så bra ... utom vädret. Det blir liksom ingen sommarlovskänsla när det är halvskumt ute och småregnar.

I morgon är det jobb igen, fullt med arbete nu när hela läsåret ska summeras och knytas ihop.

Ha en trevlig kväll, själv kryper jag upp i soffan bredvid mannen och myser i mörkret, UZ

onsdag 9 juni

Publicerad 2010-06-09 21:45:41 i Blandat,

Har just kommit hem från en regning skolavslutninge. Den var trevlig, många fina barn och snälla föräldrar som visar uppskattning för det arbetet som vi gör. Mest applåder och uppmärksamhet idag fick dock vår glade busschaufför som körde sin sista skolbusstur idag. Han har ställt upp och jobbat två år över pensionsålder så nu var han nöjd. Men vi och alla barn kommer verkligen att sakna honom.

Hästarna har fått stå ute och huttra i regnet idag och det är dessutom Dennis födelsedag. Idag för nitton år sedan tittade han ut ur Baletts mage. Han var vackert fuxfärgad med bläs och strumpor och såg mest ut som en liten äppelskrutt. Det var min mamma som döpte honom till Dennis, det namn som hon hade sparat åt en eventuell bror till oss. Han är dock registrerad som Cherokee, ett namn som vi systrar tyckte var mycket coolare =) Tiden går verkligen fort, 19 år, helt otroligt länge.

Ha en skön kväll önskar UZ

tisdag 8 juni

Publicerad 2010-06-08 21:21:42 i Blandat,

Stressig dag på jobbet, mycket som ska hända nu de sista dagarna innan lovet. Och i morgon är det avslutning. På skolan där jag jobbar är det så att avslutningen är på kvällen och blir alltså en dag tidigare än för de andra skolbarnen. Så vi har först en vanlig fast ovanlig skoldag och sedan träffas vi i kyrkan vid sex och sjunger och spelar och kramas och därefter är det världens godaste tårtkalas med oräkneliga mumsiga tårtor och därefter SOMMARLOV - för alla barn.

Vi andra jobbar kvar en vecka och avslutar allt, skriver kvalitetsredovisningar och rapporter och börjar planera schema inför hösten. Mycket att göra innan vi får lov =) Och förresten så blir det inte så mycket lov för mig. Jag återvänder till mitt gamla jobb över sommaren, kan inte vara utan journalistiken helt. Så det blir tidningen för min del i sommar.

Hästarna har tagit det lugnt och gått ute i småregnet hela dagen. Fia saknas, det är tomt utan henne, men rapporterna har ju varit goda så har vi tur så kan vi hämta hem henne till helgen.

Har lite bilder från min och tjejens och storkillens ridtur häromdagen och en stallbild på Leia så att ni får titta in i vårt stall och se hur vi har det.


Leias vackra öron =)


Killen och Vilma


Tjejen på Dennis


Leia i sin box


Nu ska vi softa i soffan. På återseende önskar UZ

måndag 7 juni

Publicerad 2010-06-07 20:41:53 i Blandat,

Hemma igen efter två timmar i kyla och regn på stallklubbens avslutande dressyr"tävling". Oj vad det tar lång tid med dressyrprogram. Elva ryttare red och det tog nästan två timmar. Nu har jag äntligen köpte en kamera så här kommer några bilder från kvällens äventyr.


Dennis var inte på sitt bästa humör, trött och slö och ville inte alls. Men tjejerna kämpade på bra.



Prisutdelning, diplom, godisklubba och märke anno 1997.




Fler duktiga ryttare och hästar.

Och så en rapport från Finemangs kärlekssemester. Hingstägaren mejlade mig tidigt i dag och berättade att Fia var helcool, hon hade börjat visat intresse för snyggingen och på kvällen gick det bra att betäcka henne. Nu blir det ett försök igen i övermorgon. Kanske kan vi hämta hem henne till helgen. Skönt, för vi saknar henne redan.

Ha en trevlig kväll önskar UZ


söndag 6 juni

Publicerad 2010-06-06 19:28:21 i Finemang,

I dag var det visst nationaldag ... flaggan är uppe men mer än så blev det inte med firandet. I stället var jag uppe med tuppen och gjorde Fia Finemang fin. Tvättade svansen, flätade en fläta längst fram i manen, ryktade henne och torkade av ögon och näsborrar. Tjejen kom ner och satte en fläta i pannluggen också och sedan var vi redo för hingsten. Och här är han - den utvalda prinsen som ska få äran att betäcka min fina Finemang.



Coulthard ...



... den vackra svarta hingsten.



Och så här kanske det ser ut om ett år =). Fast det här är Dagmar ...



... och hennes söta Coulthard-unge Careabout.


Coulthard blev uppspelt och dansade runt i sin hage när han såg Fia. Vi släppte henne i en hage mitt emot honom och hon var måttligt intresserad. Men innan vi hann åka hem så såg vi henne lyfta på svansen ... möjligen är hon på gång in i brunst och i så fall blir det perfekt. I kväll skulle hingstägaren prova om hon var med på noterna eller ej och så blir det väl ett par försök innan vi får hämta hem henne igen. Om allt går vägen så kommer vår fölis ha två starka individer, Wäranäs Peng och Coed coch Target på både mamman och pappans sida. Spännande.

Så återigen, håll tummarna för oss, jag återkommer med rapport om hur det hela avlöper! Hoppas att ni har en trevlig nationaldag önskar UZ

lördag 5 juni

Publicerad 2010-06-05 22:56:06 i Blandat,

Dagen har varit full av aktivitet, dock inte så mycket hästeri. Jag har hjälpt mannen med en del grejer, det tog hela förmiddagen. Sedan blev det bad vid havsbadet och därefter in till stan för att beskåda årets karneval.

Jag har också fattat ett viktigt beslut ... efter en lång stunds betraktande av hästarna i hagen ringde jag hingstägaren och frågade om det möjligen var dags att åka. Trots att inte Fia visat någon brunst som vi kunnat se har Dennis svansat efter henne hela dagen. Vanligtvis verkar han inte uppskatta hennes sällskap men kanske märker han något som vi ännu inte märk. Hingstägaren tyckte det var lika bra att inte chansa utan att komma. Så imorgon åker vi. Spännande. Jag ska be mannen ta med kameran så kanske ni kan få se en bild av den svarta hingsten som jag valt att betäcka med.

Så nu blir det svårt att somna i kväll. Jag tycker att det ska bli jättekul att träffa hingsten och få se hur hon reagerar. Vi kommer att lämna henne där ett par dagar och så får vi se om det blir någon aktivitet eller ej.

Håll tummarna för oss önskar UZ

fredag 4 juni

Publicerad 2010-06-04 13:25:10 i Blandat,

Måste bara skriva för jag är så glad. Hovis var här nu på morgonen och skulle ta både Fia och Leia. Hon började med Leia. Hon fick två nya framskor men får fortsätta gå barfota bak. Vi kommer förmodligen inte rida jättemycket i sommar, men ändå lite och då är det bättre att hon har skor än är helt barfota. Vi beslutade i stället att ta av henne skorna helt fram i oktober och låta henne få flera månaders vila över vintern. Unghästar behöver ju minst en lång lång vila efter inridningen.

När hon skulle ta Fia så förvarnade jag om att situationen var i stort sett den samma sedan sist, men att vi varit i väg två gånger hos osteopat. När hovis lyfte upp bakhovarna gjorde hon precis som hon brukar, hon drog in benet långt under magen och spände hela bakdelen. Men efter några sekunder släppte hon och slappnade av och hovis tyckte att det var en jättestor skillnad sedan tidigare. Hon trodde absoult att osteopaten gjort nytta och att vi faktiskt är på väg mot ett tillfrisknande ... och jag som i stort sett gett upp hoppet. Lågan tändes igen, och nu har jag bestämt mig för att ta kontakt med osteopaten igen och försöka få svar på om det är bättre att hon vilar sig helt eller om det är bättre att hon rör sig lite. Tänk om hon faktiskt kan bli frisk igen. Vilken dröm =)

Återkommer i kväll, tjejen och kompisen kommer och efter en tur till havsbadet vid sjön så kanske det blir lite ridning.

torsdag 3 juni

Publicerad 2010-06-03 22:15:07 i Blandat,

Vilken dag! Först skolresa till store mosse med en massa barn och en lång, lång vandring. Det var verkligen en upplevelse att få gå på de smala spångarna ut över mossen och se det svältfödda, genomblöta landskapet breda ut sig. Precis som guiden sa - en bit av Lappland mitt i Småland.

När jag äntligen kom hem meddelade tjejen att vi var medbjudna på en ridtur idag igen. Vi tog in Leia och Vilma, sadlade dem och väntade på vårt sällskap. Sällskapet, en mamma med dotter från byn, hade med sig en valack så jag passade på att testa hur Fia reagerade. Men hon var inte intresserad i dag heller.
Ridturen blev underbar. Vi fick följa med på en ny tur långt in i skogen, där Gudrun satt sina spår, kalhyggen och rotvältor. Det blev mycket trav och galopp men mest skritt, och det finns inget underbarare att skritta fram i skogen i den sköna kvällssolen och höra fåglarna och hästarnas tramp, lugnt och harmoniskt. Leia busade lite men jag lyckades lösa problemen.
Återigen sitter vi i soffan, framför tv:n och det är snart god natt. I morgon är jag ledig och då kommer hovis. Ha en trevlig kväll önskar en jättetrött UZ

onsdag 2 juni

Publicerad 2010-06-02 22:00:27 i Blandat,

Vilket väder, äntligen =) Och idag har det blivit ridning. Jag på Leia och tjejen på Dennis - ut i skogen, men först förbi en massa hinder så som motorcyklar, traktorer med avställda vagnar och så vidare. Men jag tänker att alla upplevelser som vi klarar av gör att vi tar ett steg framåt.

Leia var pigg och framåt, Dennis var trött och inte alls på hugget. Vanligtvis brukar han tycka att det är ganska kul att rida ut, men idag var han inte riktigt som vanligt.

Med oss på ridturen hade vi två av byns mammor på varsin connemara och deras döttrar på varsin ponny. Vilket gäng =)

Nu vill mannen ha datorn så jag får önska en trevlig kväll och sända en hälsning till min pappa som jag vet läser bloggen. Idag har han hämtat barnen tidigare från dagis och fritis och dessutom tagit med kompisar hem. Och hemma här blev det bad i gummibåt, vattenspridare och korv till alla. TACK för att du ställder upp för dina barnbarn. Vi älskar dig! UZ

tisdag 1 juni

Publicerad 2010-06-01 22:06:51 i Blandat,

Återigen en ganska dålig hästdag. Jobbade sent, hämtade barnen, var hemma vid 17 och tillbaka i skolan igen kl 18 för nu var det dags för vårfest här i vår by.

Barnen uppträdde - sjöng och dansade - och sedan hade vi picknick och tipspromenad.

Nu är vi trötta och det blir sängen, god natt önskar UZ

Om

Min profilbild

UZ

Jag skriver om vardagen för familjen Z och livet med våra fyra hästar, Dennis, Vilma, Finemang och Leia. Jag skriver främst för att jag själv ska memorera allt som händer och sker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela