Mattisgården

- handlar om familjen Z och livet med våra djur

Måndag 30 maj

Publicerad 2011-05-30 15:52:51 i Blandat,

I dag har Welsh ponny Nytt kommit hem i brevlådan ... och om det nu är någon som läser den så måste jag bara förklara hur virrig jag har varit.

Vår nya ponny heter inte Ekbäckens Saga - hon heter EKBÄCKENS SUNDANCE - och inget annat. Ekbäckens Saga är en helt annan ponny - säkert fin hon också, men inte som vår =)

Vi kallar Sundance för Saga för hon är vår "sagoponny" och av någon okänd (förmodligen stress) anledning så har min hjärna vid ett flertal tillfällen virrat till det och döpt om henne även i offentliga sammanhang trots att jag så väl vet vad hon heter  .... och att vara noga med namn är en av mina starkaste journalistiska erfarenheter. I mina intervjublock går det inte att läsa något ... förutom alla tydligt bokstaverade namn. Suck!!Tjejen och Ekbäckens Sundance även kallad Saga.

Annars flyter livet på här på Mattis. Manboy har varit ute hela dagen, även Vilma och Saga. Vilma med munkorg för att göra allt för att undvika ett fånganfall.

I kväll är det vårfest med barnens skola men jag ska åka till Leia och försöka komma på en lösning med fodervärdsproblemet ... det blev inte riktigt som jag tänkt mig och nu måste vi komma på en rimlig framtidsplan.

Ha en fortsatt bra dag önskar UZ

Söndag 29 maj

Publicerad 2011-05-29 18:04:19 i Manboy,

Dagarna går ... Manboy är redan fem dagar gammal. I dag har han och Fia varit ute hela dagen. Han busar och leker och gör sina galopprusningar runt. Han blir modigare och modigare och går längre och längre från mamma.

Här kommer lite bilder på Manboy och vår lillkille som älskar honom så.

Sötnos!Nu ska vi fortsätta fira morsdag. Grattis till alla er mammor därute kram från UZ

Tisdag 25 maj

Publicerad 2011-05-25 21:32:34 i Manboy,

I dag har vi haft föltårta för Manboy. Det är en tradition som andra här i byn startat för länge sedan - föds det ett föl ska man bjuda in grannar och vänner på tårta och fira födseln. Och det gjorde vi så klart. Tårtan var specialbeställd till Manboys ära.

Under tiden som vi människor fick tårta, annanaspaj, kaffe och saft så tog Manboy sin andra tur i hagen. Ídag var han mycket kaxigare och sprang i från Fia många gånger. Han rusade fram och tillbaka så Fia fick sig också lite motion.

Och Fia fick sig en tugga gräs mellan springturerna.

Nu är det kväll igen. Sov gott alla vänner önskar UZ

Manboy har varit ute

Publicerad 2011-05-24 18:05:11 i Finemang,


I morses släppte jag ut Fia precis som vanligt, lite smått besviken över att nattens vak inte gett något resultat. Sedan ringde jag grannen och bad henne hålla koll på Fia i hagen. När grannen åkte förbi vid åtta för att lämna dottern i skolam så stod Fia och såg ut precis som vanligt. När hon sedan några minuter senare kom tillbaka igen så hade Fia lagt sig ner. Grannen gick försiktigt fram och såg frambenen sticka ut. Hon gick snabbt in för att hämta telefonen och när hon kom ut igen så var hela fölet ute och Fia höll på att slicka och puffa på honom. Grannen fick inte tag i mig men hon fick tag i mannen som direkt lämnade jobbet och kom hem och såg till att Fia och fölis kom in i stallet och att allt var i sin ordning. Nu har allt lugnat ner sig lite här på Mattisgården och vi har kunnat njuta av vår lille Manboy lite. Barnen har fått hälsa och gosa lite med honom. Han är hur cool som helst och totalt orädd. Fia är snäll och lugn men samtidigt lite vaksam och talar om när hon tröttnar på uppmärksamheten.

Nu på eftermiddagen sken solen och vi passade på att släppa ut dem några minuter. Här kommer lite fler bilder på vårt underverk.Ha en fortsatt skön dag önskar UZ

 

MANBOY

Publicerad 2011-05-24 11:07:24 i Finemang,

Kl 08.15 kom han äntligen!


Berättar mer senare! Livet är härligt tycker UZ

Tisdag 24 maj

Publicerad 2011-05-24 06:11:44 i Blandat,

Vet inte om jag ska gråta eller skratta ... ingen fölis i natt heller. Hon står så lugnt och snällt och bara väntar och ser ut att må jättebra. I natt har vi inte stört henne en enda gång för vi fick låna en kamera i går som har bevakat henne.

Nej, nu ska jag gå och släppa ut hästarna och klappa om min fina Fia sedan väntar ännu en lång och intensiv arbetsdag - mammalediga grannen får vara fölvakt igen.

Ha en skön dag önskar UZ

Måndag 23 maj

Publicerad 2011-05-23 18:47:27 i Finemang,

I natt var jag helt säker, fölisen skulle komma. Fia hade en klibbig propp i den ena spenen och juvret var varmt, spänt och fylligt ända ut i spenarna.

Jag var uppe och kollade till henne vid elva, vid ett, vid tre och vid fem. Jag hann knappt somna om emellan turerna. Men nejdå - Fia var precis som vanligt - åt och mådde väl.

I dag på dagen har den mammalediga grannen hållt vakt, och när jag äntligen kom hem från en lång och otroligt intensiv arbetsdag så droppar mjölken sakta från spenarna. Nu måste det väl ändå vara dags ... kommer den innan tolv blir det på hennes egen födelsedag.

I natt blir det att vaka igen, tror knappt jag kommer att kunna somna alls. Jag väntar med oro och förtjusning, bara allt går bra. Kan det vara så att 348 dagars väntan ska ta slut och vi äntligen ska få träffa vår lilla Manboy.

Ha en skön kväll och natt, ni som kommer att sova, här blir det förmodligen inte så mycket sömn. Håll tummarna för oss önskar UZ

Lördag 21 maj

Publicerad 2011-05-21 10:59:58 i Finemang,

Ingen fölis ... kommer det verkligen att komma en fölis???

Har börjat fundera på det där med att fylla på juvret med mjölk. Hur vet man det då? Jag har varit ute och tagit kort på hennes stora juver och ber er om kommentarer, snälla, vad tror ni? Hur ser man att det börjar bli mjölk i? Säkert kommer jag säga - ahha, när det väl kommer men fram till dess kommer jag att fundera är det nu ... eller inte.

Blää, vad jag är dålig på att vänta. På måndag är det Fias egen födelsedag, kanske vill hon vänta tills dess.

Här är juvret för mer än en månad sedan.Och här är en bild på juvret idag. Lite skillnad är det, men hur mycket mer ska det ändras?Förlåt Fia för jag offentliggör dina juver, men det börjar bli jobbigt att vänta ...

I morgon ska Leia på sin andra klubbhoppning. Vi håller tummarna för att det ska gå bra.

Vi ska åka med stallklubben till en teoritävling som heter Vi i stallet och som går ut på att barnen ska lära sig mer om säkerhetstänket i stallet. Tjejen och hennes kompis sov hela natten i stallet och kom inte in förrän vid åttatiden. Det hade gått bra men vår inhyrnign Nelly hade sparkat i väggarna under natten ... och det syns för hennes ena vägg börjar bli förstörd.

Ha en skön lördag och kommentera gärna det här med mjölken önskar UZ

Fredag 20 maj

Publicerad 2011-05-20 21:51:16 i Blandat,

Tyvärr, ingen fölunge ännu - omkring dag 345 nu - hur länge kan man vara där inne i magen egentligen. Manboy - vi längtar efter dig ...

Juvret blir större och större och är varmt men själva spenarna är fortfarande mjuka och små, så jag får nog fortsätta vänta och själva vakandet får väl vänta tills juvret verkar fyllas med mjölk.

I kväll sover tjejen och en av hennes kompisar i stallet i den halmade boxen som Fia och fölis ska få stå i, men de gör det mest för att det är spännande och mysigt inte för att vänta på fölis.

Nu ska vi kolla på film - Jakten på lyckan - och då tänker jag på hur lyckligt jag ändå är som lever mitt i min dröm tillsammans med min underbara familj och våra underbara djur.

Mycket få människor lever idag - de flesta gör förberedelser för att leva i morgon. (Jonathan Swift)

Ha en skön helg och på återseende önskar UZ

Onsdag 18 maj

Publicerad 2011-05-18 20:15:05 i Blandat,

Fortfarande stillla i hagen - ingen fölunge. Åhhh, vad det är trist att vänta. I två nätter nu har jag varit uppe och kollat henne. Vet egentligen inte varför för hon har inga tecken på att det är nära, men det är väl för att dagarna är så många nu ...

Pratade med en veterinär i dag som sa att de kan gå upp till ett år ... och mår de bara bra så är det ingen fara. Och Fia ser ut att må alldeles ypperligt. Varje kväll drar hon en repa genom hagen i full galopp tillsammans med kompisen Vilma. Bakbenen är högt uppe i luften som om inget i världen kunde hindra henne från att busa loss.

I natt tror jag att jag struntar i att gå upp. Juvret är stort men har ingen antydan till mjölk, och enligt böckerna ska det bli mjölk först - innan fölis kommer.

Tjejen har varit på hoppträning med Saga i dag. Det gick bra och de hoppade så högt så att jag ínte vågade titta, 80 cm, det är lätt b för en liten b-ponny som henne. Tränaren sa att om ett år så är de två oslagbara tillsammans.

Nu ska vi käka kvällsmat och förbereda familjen för morgondagen. Ha en trevlig kväll önskar UZ

Måndag 16 maj

Publicerad 2011-05-16 21:57:40 i Blandat,

Ingen fölunge i sikte ... kanske är det bara väldigt väldigt mycket mat i Fias mage. Försökte räkna efter vilket dygn hon kunde vara på, men jag vet ju inte exakt när hon blev dräktig - det var någon gång mellan 6 och 12 juni. Men hon borde ligga runt 340 dygn nu.

I natt var första natten som jag var uppe och kollade till henne. Jag vaknade vid tvåtiden och hade drömt om fölisen och då kände jag att jag var tvungen att gå upp, men hon bara stod där och tittade och undrade varför jag kom och störde henne mitt i natten.

Ändå inbillar jag mig att hon har släppt i bäckenbanden lite i dag så i natt går hon i hagen framför huset så att vi kan titta till henne i natt utan att störa henne. Saga går ute i hagen bredvid för att hålla sällskap.

På tal om Saga så har jag döpt henne fel i en artikel i Welshponny Nytt - hur vimsig får man vara? Jag vet ju så väl vad hon heter egentligen, Ekbäckens Sundance, men ändå har jag döpt henne till Ekbäckens Saga - och det är en helt annan ponny. Åhh, vad irriterad jag kan bli på mig själv när jag gör sådana tabbar.

Så är det och tidningen har så klart redan gått till tryckeriet så det går inte att göra någon åt det.

Nu ska jag gå till köksfönstret och kolla på mitt lilla sto - ska det bli en fölis i natt eller ej?

Ha en skön kväll önskar UZ

Söndag 15 maj

Publicerad 2011-05-15 21:40:06 i Blandat,

En riktigt hästig dag i dag. Jag och tjejen fick följa med en vän och rida på hennes fina holländska halvblod. Sååå mysigt. En riktigt snäll och go häst som faktiskt fick mig att känna att jag någonstans kan rida - även om det sitter långt inne.
När vi kom hem igen så vilade hela familjen Z en stund och sedan gav jag, lillkillen och tjejen ut på en liten runda i skogen med Vilma och Saga. Det gick toppen och tjejen galopperade över några ängar och Saga var laddad som attan. Det såg så härligt ut.
Hemma i hagen händer dock inget. Fia bara går här och väntar precis som jag ... juvret har inte växt något vidare och rumpan är fortfarande rund och spänd precis som vanligt. Men i dag sparkade han verkligen där inne. Han kanske tror att det är genom magväggen han ska komma ut. Busiga fölis!
Ja, ja det är bara att fortsätta vänta och hålla tummarna för att allt ska gå bra.
Ha en skön söndagskväll, på återseende önskar UZ

Fredag 13 maj

Publicerad 2011-05-13 21:25:54 i Blandat,

Ingen fölunge ännu ... och inga tecken på att fölningen är på gång. Suck. Jag är urursel på att vänta.

Idag fick jag en idé av en bekant - att dokumentera vårt liv med bilder och text en gång varje år - nämligen den 13 maj. Datumet har egentligen ingen betydelse, men det är så klart viktigt att man dokumenterar samma datum varje år för att det ska bli roligt att se förändringar.

Så idag har jag tagit bilder på alla våra djur, vårt hus, vår trädgård, våra bilar, vårt stökiga hus ... och lite annat som jag gick förbi. Sedan kan jag jämföra med hur allt ser ut om ett år och se förändringarna från år till år.

De två stora barnen har varit på disco ikväll och de var så fina och stajlade när de gick i väg. Lillkillen har haft disco med oss här  hemma och vi har dansat och ätit godis och handlat dricka i hans egen kiosk. Där gick det bra att handla med gamla femtioöringar och utländska mynt så vi klarade oss bra.

Tjejen och hennes kompisar har varit ute en långrunda idag, regnet kom så de var alldeles dyblöta när de kom hem. Men vid gott mod ändå. Jag hade dock lite flashback till en sommardag när jag var 12 år och jag och en kompis red ut på långtur. Vi red till ett gammalt ödehus där vi hade arrangerat en liten terrängbana i trädgården. Just som vi var där började det ösregna och vi fick för oss att ta av sadlarna och våra blöta kläder och fortsätta rida ändå ... men sedan mörknade det drastiskt och världens värsta åskoväder drog in. Vi var en bra bit hemifrån och vi blev livrädda så vi bara tog ponnyerna och drog i full galopp hemåt. Men vi kom inte långt, vid en bondgård stack en gubbe ut huvudet och sa till oss att ta skydd. Vi gick in i hans ladugård där det redan blivit översvämning och ställde oss i en box. Vi frös så att vi skakade. Strömmen i ladugården gick och det blev alldeles mörkt. Jag vet inte hur länge vi stod där, men det kändes som timmar - och på den tiden fanns det inga mobiltelefoner - så ingen visste var vi var. Till slut klev dock pappa in genom dörre - då hade han och resten av familjen, min kompis familj och min morfar varit ute och letat i skogen hur länge som helst och varit jätteoroliga. Det blev en historia som vi pratade om i många år efteråt. Och gubben som vi fick skydd av var vi och hälsade på många gånger efter det men under trevligare omständigheter. Ja, så kan det gå. Hoppas vår tjej och vi slipper uppleva det.

Lägger in en bild på mig och Saga från tömkörningen häromdagen. Hon är så fin och jag tycker så himla mycket om henne.Ha en skön och trevlig kväll önskar UZ

Onsdag 11 maj

Publicerad 2011-05-11 06:27:01 i Finemang,

I går var det duedate för Fia. Men ingen fölunge så långt ögat kan nå ... Jag har inte börjat vaka ännu för hon visar inga som helst tecken på att det börjar bli nära, ändå när jag går ut varje morgon så kittlar det i magen och jag tänker "bara den inte ligger där död". Det vore verkligen en katastrof.

Barnen väntar också och undrar om det verkligen är en fölunge där inne eller om hon har lurat oss och bara ätit alldeles för mycket mat.

Vi längtar så.

Kan tipsa om en bra sak för att städa ur hästarnas badkar - en sopkvast för barn. Den är alldeles perfekt när det är smutsigt i botten, som en jättestor diskborste.

Nu ska jag förbereda mig för dagen. Hoppas ni får en härlig onsdag önskar UZ

Söndag 8 maj

Publicerad 2011-05-08 15:42:20 i Blandat,

Sköna söndag =) Härligt väder, ingen stress och snart vankas god mat tillsammans med de gamla. Det blir grillad kyckling, potatisgratäng och världens godaste grillsås. Mums.

I går var jag och tittade på min lilla Leia. Ryttaren red henne så fint och hon såg så himla nöjd och harmonisk ut. Ryttaren berättade att hon hade testat henne lite men med en fast och trygg hand hade de tagit sig igenom prövningarna och det verkade som de hade hittat varandra på riktigt.

Men allt är inte helt hundra ändå ... för ryttaren har ytterligare en häst som hon rider och tävlar och det var inte säkert att den hästägaren accepterade att hon red två hästar. Suck.

Fia knallar på här ute och gör minsta möjliga ansträngning. I går var juvret fortfarande ganska mjukt men över natten hade det vuxit och hårdnat och nu fanns det någon vattning vätska i spenarna. Enligt boken sker detta ungefär en vecka innan fölning. På tisdag är det beräknat och förhoppningsvis får vi träffa fölis till helgen. Vi längtar såååååå.

Tjejen har varit lite krasslig så hon har inte ridit något i helgen. I stället har jag tömkört Saga och det har gått okej. Hon söker sig försiktigt ner mot handen, men mest bara rusar hon. Hon behöver verkligen utbildas och hitta takt och harmoni så det är bra att jag kan jobba med henne ibland.

Killarna har varit ute med fyrhjulingen och kört.Nu är det snart dags att äta. Hoppas att ni får en skön söndag också önskar UZ

Onsdag 4 maj

Publicerad 2011-05-04 21:33:44 i Blandat,

Hoppträning för bästa tränaren idag. Det blev lydnad på låga hinder - precis vad tjejen och Saga behövde. Träningen gick jättebra och tjejen var så nöjd efteråt. Saga var pigg men ändå kontrollerbar och det är ju vad som krävs.

Här kommer några bilder. Inte speciellt bra men ändå ... ;)

Kolla in bakbenen - fin teknik =)

Vilma var också med och granntjejen red. Det gick okej, men tyvärr trillade hon av. Men hon tuffade till sig och hoppade upp igen.

Här hemma har Fia gått och strosat ännu en dag. Ingen fölis i sikte. Juvret är fortfarande mjukt. Men det är tur att jag såg den andra ponnyn i byn dagen innan hon fölade och såg hur hon verkligen såg färdig ut. Fia är inte alls där ännu.

Nu blir det vila och återhämtning inför morgondagens prövning - då ska mellankillens stygn tas bort. Huuu!

På återseende önskar UZ

Tisdag 3 maj

Publicerad 2011-05-03 22:17:12 i Blandat,

Här kommer en bild från vår mellankille som skadade sig när han hjälpte oss att släppa ut hästarna. En vecka har det gått sedan dess och såret börjar se riktigt fint ut. Mammas kille ... tycker så synd om honom, men han verkar inte ha tagit någon större skada. Men det gav mig ändå en tankeställare - det var en olyckshändelse som varken killen eller ponnyn kunde rå för, men säkerhetstänket är viktigt. Speciellt när det gäller barn och hästar.På torsdag ska stygnen bort. Fattar inte att det kan ha läkt ihop på tio dagar, men man måste ju lita på doktorn ... eller?

Så till hästarna - ponnyerna har haft en välbehövd vilodag. Tjejen också - ingen ridning, ingen mockning och ingen fodring. Annars är hon jätteduktig på att sköta om sina ponnyer.
Jag fick däremot en lugn och skön stund i stallet, mockade i lugn och ro, gick och pysslade och satt en lång stund hos Fia och tittade på hennes stora mage. Det måste vara en jättefölunge där inne. Juvret har ändrats lite, blivit som en liten limpa under magen, men det är fortfarande mjukt. Jag tror att hon kommer att gå över den 10 maj som egentligen är det beräknade földatumet. Längtar efter att få träffa fölis, och det gör resten av famljen med.

Nu blir det godnatt för oss, en skön nattsömn till er också önskar UZ

Måndag 2 maj

Publicerad 2011-05-02 21:00:20 i Blandat,

Har tagit det lugnt i dag ... behövde det efter en intensiv helg med kvällsjobb på tidningen både i fredags och söndags och fest med tillhörande städ och matlagning i lördags och dessutom hann vi med en hopptävling.

Saga och tjejen valde att skritta ut en runda i dag, Vilma var med på stallklubbens lektioner. Hon får nog en vilodag i morgon.

Läste ett härligt citat igår som jag har diskuterat med mina skolbarn idag. Vem som skrivit det är okänt.
Men det är helt klart tänkvärda ord.


Motgångar får vissa människor att bryta samman,
andra att överträffa sig själva.

Ha en skön kväll önskar UZ

Söndag 1 maj

Publicerad 2011-05-01 12:51:23 i Blandat,

Firade en härlig valborg i går här hemma i byn. Mycket goda vänner, god mat och skönt väder. Åtminstone till att börja med.

I dag har vi varit på klubbhoppning igen. Tjejen och Sagas tredje ... och nu kom den första motgången. Tanken var att hoppa 50 och 60, men det var nog en lite för tidig övergång. Höjden är egentligen inga problem men styrningen. Saga var jättepigg och stark - så inne på banan tappade tjejen kontrollen över sin pigga ponny och de sprang förbi två hinder. Lite läskigt var känslan av att inte ha kontroll så vi valde att byta ryttare till en lite mer erfaren i 60 cm. Även då var Saga pigg och stark men den andra ryttaren är mycket tuffare och mycket mer erfaren så hon lyckades styra över henne över de flesta hindrena.

Nu ska vi i alla fall vila från det där med tävlingar ... samla nytt mod ... backa tillbaka till 40 och 50 till de höjderna sitter ordentligt och jobba med styrningen och lydnaden. Det är lätt att glömma bort att både Saga och tjejen fortfarande är helt gröna - för de är oftast så duktiga tillsammans.

Det är lunchdags och vi ska äta upp resterna från igår - mums.

Ha en skön dag önskar UZ

Om

Min profilbild

UZ

Jag skriver om vardagen för familjen Z och livet med våra fyra hästar, Dennis, Vilma, Finemang och Leia. Jag skriver främst för att jag själv ska memorera allt som händer och sker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela