Mattisgården

- handlar om familjen Z och livet med våra djur

måndag 31 maj

Publicerad 2010-05-31 21:52:45 i Blandat,

Redan sista dagen i maj. Tiden går fort, i morgon ska sommaren vara här, men var är värmen?
I dag hade vi sista lektionen med stallklubben. Nästa vecka är det en liten avslutning med en dressyrtävling likt ridborgarmärket. Dennis var skitsur i dag, han gillar verkligen inte att gå lektion. Han visar det med hela sin kropp - bläää, tycker han. Jag tycker synd om honom och funderar mycket på vad som vore det bästa för honom. Kanske pension hos någon som uppskattar honom för det han är - en mysig matglad promenadponny.
Vilma var hungrig så hon var stark för tjejen och det gick väl inte heller så himla bra. Eftersom hon inte får äta på dagarna på grund av fången, blir hon som tokig när hon ska gå lektion i en gräspaddock. Så hon drog mest runt och försökte dra ner huvudet hela tiden. Tjejen kämpade och jag såg att hon var nära att ge upp, men hon bet ihop.
Leia och Finemang har bara latat sig. Det blir inte mycket tid över, hoppas det blir bättre på sommarlovet.
Nu är det kvällen och soffan som gäller. På återseende UZ

söndag 30 maj

Publicerad 2010-05-30 10:55:17 i Blandat,

Och så blev det en bloggfri lördag, håller jag på att tappa takten igen? Kanske, eftersom bloggen främst ska handla om hästarna blir dagar när hästarna inte får så mycket fokus svåra att skriva om.

Gårdagen bjöd istället på Brolle och det var inte dumt alls, picknick vid sjön i kvällssolen tillsammans med familjen och fyra tusen andra människor. På scen stod Brolle och charmade loss och jag gillar verkligen honom. Han är skön, avspänd och charmig - en riktig publikfriare.
Träffade dock min hingstägare där och hann samspråka lite om hur jag ska testa Fias brunst. Hon tyckte att jag skulle försöka kolla henne med någon främmande valack så ikväll har jag bestämt träff med en av byns nykastrerade unghingstar ... och så får vi se hur hon reagerar. Troligtvis inte brunstigt, men kanske kan mötet sätta igång de sovande hormonerna i henne.
Får se om det blir någon ridning, kanske hinner vi ut en sväng. Men först ska vi åka till stadens nyrenoverade simhall och testa om det blivit något bättre eller ej. Har inte varit och badat med barnen på evigheter så de är riktigt laddade.
Återkommer kanske senare i dag, trevlig dag önskar UZ

Kl. 20.54

Nu är det kväll. Badet i dag blev inte så lyckat, barnen var taggade till tusen och när vi kom fram till simhallen var den stängd. Söndagsstängd under hela sommaren. Suck ...

Men vi deppade inte ihop för det. Vi gjorde våra ärenden och sedan köpte vi en pizza och trotsade vädret och åkte till världens enda havsbad vid en sjö. Och så satt vi där i solen och blåsten och käkade vår pizza. Barnen tyckte det var lika kul och efter en stund åkte kläderna av och både tjejen och storkillen hoppade i det kalla vattnet och badade. Flera gånger var de i. Jag fattar inte vad det är med barn, har de ingen känsel i kroppen ... jag badar absolut inte förrän det är minst 20 grader i vattnet. Idag var det max 15. Hu, vad kallt.

Efter deras dopp snabbade vi oss hem för den varma duschen. Tokiga ungar!

På kvällen gick vi och mötte valacken. Fia visade intresse men absolut ingen brunst. Tjejen skrittade henne och de var som vanligt alldeles underbara tillsammans. Ska kolla henne om några dagar igen.

Nu blir det snart god natt, ha en skön söndagskväll önskar UZ

fredag 28 maj

Publicerad 2010-05-28 21:41:22 i Blandat,

Sitter och käkar godis framför tv med datorn i knät. Barnen har somnat och lugnet har lagt sig över Mattisgården. I eftermiddag har jag haft hela min skolklass här på besök. Det var verkligen high life. Ungar överallt och våra barn blev som tokiga av all uppmärksamhet.

Vi käkade korv, gick tipspromenad med skolbarnens namn som svar, och sedan hade vi tävlingar som avgjorde vem av alternativen som var rätt svar, exempelvis - vem är snabbast? och sedan hade vi en tävling med vem som sprang snabbast med en ballong mellan knäna. Vitsen var att ingen självklart skulle veta vad det var för tävling som döljde sig bakom varje fråga, och att resultatet kunde bli det mest överraskande ... kul hade vi i alla fall.

Sedan fick Dennis och Vilma arbeta lite med att köra och bära barnen runt hagen utanför huset. Populärast var att åka vagn efter Vilma och hon fullkomligt älskar det. Hon var pigg som en ungponny och travade glatt på så barnen skumpade i vagnen. Mannen gick bredvid och jag ledde Dennis med de barnen som vågade rida. Snacka om att man är en poppis fröken =)

Nu ska vi fortsätta äta godis, ha en mysig fredag önskar UZ

torsdag 27 maj

Publicerad 2010-05-27 22:11:53 i Blandat,

Ojdå, det blev visst ingen blogg igår ... vi var iväg på vårfest i min skola. Vi hade melodifestival och det var jättemysigt med alla goa barn som sjöng och dansade och var glada.
Hästarna fick inte så mycket omsorg som de borde, men så blir det ibland.
Ikväll har jag varit ute och pysslat om dem. Leia hon är så fin och glad jämt. Hoppas hoppas att hon blir minst lika gammal som sin mor. Då blir vi nästan pensionärer ihop. Lycka =)
Fia mår ganska fint, jag längtar till vi ska åka till hingsten. Men ännu har hon inte visat någon självklart tydlig brunst. Jag får ringa och höra hur man gör då. Kanske åker man ändå.
Nu ska vi kolla melodifestivalen på tv ... och sedan blir det sängen.
Må fint önskar UZ

tisdag 25 maj

Publicerad 2010-05-25 22:17:34 i Blandat,

Det blev en härlig ridtur i dag. Jag och Leia, tjejen och Vilma och stalltjejen på sin låneponny. Vi gav oss av på nya vägar in i "blåbärsskogen" och det var underbart. Vi red över stock och sten och visste inte alltid precis var vi var, men hade ändå en känsla av vilka vägar vi skulle välja. Och till slut kom vi fram till den stora vägen igen och kunde skritta hemåt i sakta mak.

Idag fungerade galoppen bra och Leia verkade också tycka det var kul att raca lite. Hon är allt en positiv och snäll individ som alltid vill väl.
Nu blir det snart sängen. Ha en god natt önskar UZ

måndag 24 maj

Publicerad 2010-05-24 21:23:58 i Blandat,

Stallklubben idag igen. Och även idag strulade det lite ... den ordinarie ridledaren ringde och meddelade att hon brutit foten så hon kunde inte komma.

I stället beslutade jag att det var dags för terminens uteritt. Vi brukar alltid rida ut minst en gång per termin så det passade perfekt idag. Ponnyerna var dessutom lite sega efter helgens övningar.

Dennis och Vilma skötte sig, och tjejerna var nöjda.

I morgon ska jag ut med stalltjejen och rida. Det ska bli kul =)

På återseende UZ

söndag 23 maj

Publicerad 2010-05-23 21:40:49 i Blandat,

Intensiv arbetsdag idag. Vi har fått klart lillkillens rum, fina vita väggar, fint ekgolv och nu ligger han i sin egen säng i sitt eget rum och sover så sött. Vi firade med att äta kvällsmat toppat med lite godis i hans rum i kväll och han var så stolt så. Och det bästa av allt, tycker han, är att när kusinerna kommer nästa gång så kan de sova i hans fina rum igen.

Hästeriet har också hunnits med idag. Vi hade svärföräldrarna här och de tog hand om barnen och jag gav mig faktiskt ut på en liten tömkörningsrunda med Finemang. Jag tänker att hon kanske borde röra på sig lite så att hon bygger upp sina muskler ... men jag vet egentligen inte vilket som är rätt, att vila sig i form, eller att röra sig i form. Hur som helst så vilar hon inte i hagen, hon rusar på precis som de andra och då har hon verkligen inte ont. Tömkörningen gick okej. Det var ju ett tag sedan nu så att hon blev lite spänd.

Vilma reds av en av tjejens kompisars lillasystrar, en ny liten ryttare som med all säkerhet är en riktig hästtjej. Bra att det finns några som kan ta över nu när tjejens kompisar börjar att växa ur våra små ponnyer.

Jag och tjejen gav oss ut på kvällen med Leia och Dennis. Leia som inte blivit riden på ett par dar var riktigt på bettet och nästan lite stirrig. Galoppen gick inte alls bra, hon kom liksom inte framåt utan skuttade mer uppåt. Dennis ville inte heller idag, kanske trött efter gårdagen.

Nu ska jag snart ut och ta in dem. Har insett att det blir nog inga utenätter. Tror kanske att det är knotten och myggorna som gör att de hellre vill komma in och vila i lugn och ro.
Ha en skön kväll, på återseende UZ

lördag 22 maj

Publicerad 2010-05-22 19:55:48 i Blandat,

Åh, vilken dag! Strålande sol, otroligt mycket gjort och nöjda men trötta barn.

Vi började tidigt med att först släppa ut hästarna för en liten frukoststund. När vi ätit frukost tog vi in Vilma och Dennis och gjorde dem fina inför dagens övningar. Killarna var också ridsugna så lillkillen skrittade Dennis bort, eller Hennis, som han kallar honom. Storkillen red Vilma, riktigt bra, det märks att han kan bara han vill.

Borta vid paddocken var första ridlektionen redan igång. Stortjejerna red och det såg både svettigt och roligt ut. Efter en stund kom vår tjejs instruktör och det var dags för dagens första lektion för våra ponnyer. Både Dennis och Vilma skötte sig fint, Dennis var väl inte för pigg, men gick ändå framåt. Det är märkligt för andra lektionen blir han alltid lite mer framåt, trots att han egentligen borde vara tröttare.

På eftermiddagen blev det en liten hopptävling, alla hoppade den höjd som de ville, och alla fick rosett. En tävling med många vinnare och många glada barn.

När ridningen var över promenerade jag hem med hästarna. Mannen hade varit hemma och målat lillkillens rum så nu är det snart klart.

I eftermiddag har vi varit på förskolan och klippt gräsmattan, tjejen har lekt med en kompis och på kvällen beställde vi pizza.

Nu är det snart sängen, åtminstonde för barnen. Ska se om hästarna vill gå ute i natt, annars går jag ner och tar in dem om en stund.

Ha en underbar sommarkväll önskar UZ

fredag 21 maj

Publicerad 2010-05-21 19:23:52 i Blandat,

Idag skulle vårt ridläger ha börjat ... var det tänkt ... men allt blir inte riktigt som man tänker sig. Bara ett par timmar innan lägret skulle börja ringer instruktören som hade några mil att åka och säger att hon inte kommer förrän i morgon. Dels berodde det på ett väntat oväder som skulle komma in över Fryele på eftermiddagen, dels berodde det på att hon led av sömnbrist och inte mådde riktigt bra.

Så det var bara att ringa runt till alla väntade elever och meddela att det inte blev något idag. Efter diskussion med de andra mammorna beslöt vi att avbeställa instruktören helt och hållet. När det bara blir en dag och resan fram och tillbaka kostar en hel del så kände vi att det måste gå att lösa på annat sätt.

Så efter ett antal telefonsamtal så lyckades jag få fatt i en lokal instruktör som tar de stora barnen i morgon på morgonen och en annan som tar de små barnen. På eftermiddagen ordnar vi en egen liten hopptävling och nöjer oss med det. Det blir en heldag med hästar, men till en femtedel av kostnaden. Så nu hoppas vi på bra väder ... och hittills har det inte varit något oväder här i Fryele heller.

Tjejen och en kompis som ändå skulle med hit efter skolan red ut på Vilma och Dennis en sväng nu på eftermiddagen, visst regnade det lite, men någon lång stund var det inte. Nu är de på party hos en kille i klassen.

För oss blir det snart fredagsmys, trevlig kväll önskar UZ

torsdag 20 maj

Publicerad 2010-05-20 22:12:37 i Blandat,

Har precis varit ute i den skumma kvällen och tagit in mina små hästar. Tänkte först låta de stora gå ute, men de gick som osaliga andar runt huset och gnäggade och tycktes undra var matte höll hus och varför de inte fick komma in nån gång ...

Vilma och Dennis var redan inne. Tjejen och en kompis har ridit barbacka och så har de tvättat hästarna inför helgens ridläger. Båda ponnierna har lyckats klia sig mot en avskalad tall och fått massor av kåda i pälsen och så kan man ju inte ha det när man ska vara fin. Men trots grönsåpa och hästshampo så var kådan kvar så tyvärr gick tvätten inte speciellt bra.

Vet inte vad det har varit med hästarna i vinter, men i bristen på annat så har de gett sig på flera träd i hagen och helt enkelt skalat av barken och därmed dödat träden. Jag har sett liknande träd i flera hästhagar så det verkar inte bara vara mina som gett sig på träd i vinter.

I morgon blir det rapport från lägret, på återseende önskar UZ

onsdag 19 maj

Publicerad 2010-05-19 22:39:00 i Blandat,

Vilken underbar kväll, ljummen luft, fågelkvitter och hög luftfuktighet. Känslan av att sommaren är i antågande infann sig på en gång. Hästarna kom ändå i galopp så fort de såg att jag gick ner till stallet. Det kan ju vara maten som lockar, eller tryggheten i boxen. Jag vet inte säkert, men in vill de trots den härliga kvällen.

Fia skötte sig så där när vi stretchade. Vet inte om hon bara var allmänt irriterad och hungrig eller om det är att hon har ont. Frustrationen är enorm emellanåt. Jag vill att hon ska bli bra igen, jag vill veta vad det är som är fel.

Har inte mycket annat skoj att skriva idag så jag bjuder på lite bilder från Ekbäckens stuteri. Mums vilka fina ponnyer.

Ha en skön kväll önskar UZ 
tisdag 18 maj

Publicerad 2010-05-18 22:55:31 i Blandat,

Tisdagar är inga bra hästdagar. Det blir inte mycket gjort alls, stackars mina små. Jag hinner bara precis göra det allra nödvändigaste. Det beror dels på att jag arbetar sent, dels på att barnen har aktiviteter.

Jag har precis varit och tagit in hästarna, och trots att det var en ljummen och skön kväll så står de i kö vid grinden och väntar, ivriga på att få komma in i stallet. Konstigt att de inte hellre väljer att vara ute.

Idag fyller stalltjejen år, GRATTIS, säger vi på Mattisgården <3

Nu blir det sova, ha en skön sömn önskar UZ

måndag 17 maj

Publicerad 2010-05-17 21:30:56 i Blandat,

Måndag igen, dagarna går fort. I dag har det varit lektioner med stallklubben igen. Det var hoppning, en liten bana med tre hinder. Vilma och Dennis gick sina vanliga pass och det gick väl hyfsat. Vilma knallar på ganska glatt. Dennis gör vad han ska men helt utan glädje. Han tycker verkligen inte om att gå runt, runt på ridbanan. Det syns på hela hans kroppspråk.

Efter lektionerna hade vi lite möte. I helgen ska vi ha ridläger och det krävs lite planering framför allt med maten. Det kommer in en instruktör utifrån som varit här tidigare och barnen tycker att det är jätteskoj. Tyvärr blir det ingen övernattning för ett gäng av tjejer ska på kalas på kvällen.

Än så länge är hästarna ute, vi ska snart gå ner och ta in dem. Måste öppna en ny bal idag. Ska borsta av dem lite päls ikväll igen. Leia är i stort sett ombytt till sommarpäls, men Fia och Vilma har fortfarande en del kvar. Dennis är klippt så han har inte så mycket päls att fälla av.

På återseende, UZ

söndag 16 maj

Publicerad 2010-05-16 21:10:29 i Blandat,

Vilken underbar drömdag! Blev hämtad klockan sju av två av byns ponnymammor, målet för resan var Ekbäckens stuteri i Valdermarsvik som föder upp drömrasen welsh mountain. Resan upp gick bra, det tog några timmar men tiden går fort när man får chansen att prata med dem som är lika hästtokiga som en själv. Vi planerade, spekulerade, fantiserade och diskuterade kring allt möjligt som har med hästar och ponnyer att göra.

Väl framme på stuterit möttes vi av de två mest bedårande ponnyfölen. Så små och näpna och frimodiga, en av dem kom direkt fram och hälsade på oss och ville bli kliad. Strax efter dök stuterits ägare upp. En otroligt erfaren och kunnig dam som hängt med i welshponnyaveln i Sverige i stort sett sedan den påbörjades ... kanske inte riktigt men nästan.

Hon visade oss runt bland stora och små hästar. Vi fick träffa föremålet för vår resa, en nykastrerad ponnyhingst, som eventuellt var till salu. Ponnymammans dotter provred och det såg hur häftigt ut som helst. En liten söt tuff ryttare på en liten söt tuff ponny. Det kan bli bra, tror jag.

Sedan fick vi också se hennes avelshingstar och himlar vad de är vackra. Jag gick som i ett lyckorus och kunde knappt sluta le, så fina var alla ponnyer.

Resan hem gick lika fort och bra, nu hade vi ändå mer att diskutera. Några beslut är förmodligen ännu inte fattade men jag håller tummarna. Det vore en fin ponny till byn, en riktig liten tävlingsponny.

Jag fotade en hel del men har inte haft möjlighet att föra över bilderna på datorn, kanske kommer det lite bilder senare.

Ha en go kväll önskar UZ

lördag 15 maj

Publicerad 2010-05-15 22:30:48 i Blandat,

Idag har det blivit en hel del hästigt. Först var vi ute och körde Vilma. Det var länge sedan och hon såg riktigt riktigt nöjd ut när vi plockade fram selen och vagnen. Vi tog rundan genom skogen. När vi kom ut på vägen så märkte jag att det var knappast ingen luft i däcken så vi fick planera om och gå hemåt igen.

På eftermiddagen gav jag och tjejen oss ut på en liten ridtur. Favorit i repris. Vi klättrade bakom skolan. Leia var verkligen på tårna idag och hoppade till höger och vänster och trampade runt. Kan det vara mötet med korna som sitter i ännu? Kul var det i alla fall och jag ser fram emot helgen då det kommer hit en instruktör som ska ha lite lektioner för oss.

I morgon är det miniryttarna, men jag är inte hemma. Jag ska följa med en ponnymamma och titta på en ny ponny på ett av Sveriges finaste Welsh mountain stuteri. Jag tar med kameran, jag lovar. Och så har jag lovat mannen att själv inte ta med mig nån ponny hem, men det blir svårt ...

På återseende, UZ

fredag 14 maj

Publicerad 2010-05-14 22:11:10 i Blandat,

Härliga fredag, härliga lediga fredag. Hela familjen har varit hemma idag. Kompisarna har kommit och gått, fullt hus nästan hela dagen.

En av tjejens kompisar är ponnytjej så jag passade på att locka med dem på en ridtur på förmiddagen. Vi red i skogen och klättrade. Leia var pigg och framåt och ponnierna skötte sig fint. Sen skulle vi rida över Lund hem, och allt gick bra tills vi kom fram till en av hagarna där det helt plötsligt gick kor. Jag fick snabbt erfara att Leia har koskräck. Hon tvärstannade, blåste upp sig, vägrade gå en meter framåt, stegrade sig och fick smått panik för att de små korna tittade på henne. Ponnyerna tog det lungt och jag hoppade av, sakta men säkert kunde jag övertala henne att gå framåt. Leia gick i passage förbi korna utan att ta blicken i från dem. Hu, vad hemskt hon tyckte det var. Men vi klarade det och jag hoppade upp och vi red vidare som om inget hade hänt. Lite extra trött var hon sista biten hem så jag promenderade en bit, men det var nog mer trötthet i huvudet än i kroppen. Funderar på att låta henne gå i en hage bredvid kor, hur ska hon annars kunna vänja sig vid dessa gulliga djur?

På eftermiddagen fick vi gäster. Gästernas barn ville så klart rida och vi tog in Vilma för en liten promenad. Tjejen frågade om hon inte fick ta med Fia, bara skritta lite barbacka. Jag tänkte att det inte kunde vara någon fara så jag sa ja. Lyckan strålade ur tjejens ansikte. Hon gick själv och hämtade henne, satte på henne grimma, ledde in henne i stallet, borstade av henne och tränsade henne. Fia bara följde med. När tjejen äntligen hoppade upp såg hon så glad ut att äntligen få följa med ut igen. Hon dansade fram och tjejen och hon var så fina ihop. Samspelta och följsamma, trots att de inte fått många ridstunder tillsammans alls. Vilket fint par de skulle bli?

Jag hoppas och hoppas och hoppas att hon ska bli frisk igen. Stretchingen gick bra i dag med så hon verkar inte ha så ont av det längre. Men jag ser att hon gör sitt konstiga hoppsasteg fortfarande ibland när hon går från trav till skritt i hagen ...

Nu är det kväll och vi intar soffan, ha en skön afton önskar UZ

torsdag 13 maj

Publicerad 2010-05-13 22:09:03 i Blandat,

Härligt med en ledig dag. Barnen har lekt med kompisar, jag har städat och mannen har hjälpt några vänner med sånt som han kan. Hästarna har gått ute i gröngräset och det verkar som de har mått utmärkt. Vilma fick komma ut på eftermiddagen och hon var så lycklig när hon slapp vara inne.

Stretchingen av Fia gick bra. Men ibland kommer det över mig vad sorgligt det är att vår nya ponny, som vi hoppats så mycket på, kanske aldrig kommer att bli så frisk att vi kan rida henne ordentligt igen. Och nu är det fullt i stallet så det innebär att det inte blir fler hästar. Tjejen får nöja sig med sin lilla Vilma ett par år till. 

Så klart spinner min hjärna med nya lösningar, men faktum är att hästantalet är maxat. Det går inte att köpa en häst till, möjligtvis låna en ponny. Men var hittar man en bra ponny att låna? Det känns nästan som en omöjlighet. Och jag är rädd att tjejen slutligen tröttnar på att rida lilla Vilma, speciellt när de andra tjejerna i byn rider på sina fina tävlingsponnyer. Hon vill ju också ut och börja hoppa lite smått, men det går ju inte, som det ser ut i nuläget.

Själv hade jag en underbar, men extremt pigg ponny när jag var i tjejens ålder. Jag lärde mig massor på henne och trots att hon var lite vass och hade humör så hade vi urskoj i hop. Hon var med på allt och det var högsta växel hela tiden. Och hon hoppade som en gud. Vi var ute på några klubbtävlingar och det var alltid succé. Hon hade nog kunnat bli en utmärkt tävlingsponny, men vi var inte så inne på det på den tiden.

Ja, det är en hel del i livet som man inte kan påverka och det är bättre att fokusera på allt positivt än på det som är negativt. Och det mesta är faktiskt ... alldeles, alldeles underbart.

Ha en skön kväll önskar UZ

onsdag 12 maj

Publicerad 2010-05-12 23:48:17 i Blandat,

Idag blev det ett sent inlägg, klockan är kvart i tolv. Vanligtvis sovtid för mig. Men i morgon är det ju ledigt och då blir kvällen genast lite längre.

Regnet har gjort att hästarna varit kalla och blöta och det blev inte mycket med hästeriet idag. Men vi har varit och tittat på en nykomling i byn. En ny liten vit welsh mountain som ska fylla hålet efter den som så tragiskt fick tas bort tidigare. Ska bli spännade att se hur den utvecklas.

Nu är det absolut sängen för mig, sov gott önskar UZ

tisdag 11 maj

Publicerad 2010-05-11 22:13:16 i Blandat,

Det är sorg här hemma på Mattisgården idag. En av våra bästa vänner har plötsligt fått ta bort sin fina hund, en tioårig rottweiler tik, Sammi, som var helt underbar. Hon var vår hund Tildas själsfrände. Den enda hund som hon accepterade och tyckte om. Det berodde mycket på att våra hundar som är lika gamla har vuxit upp i hop och spenderat åtskilliga timmar med att leka, jaga varandra och springa i kapp.

Sammis bortgång blev också en påminnelse om att vår Tilda som är så självklar här hemma inte kommer att leva för evigt - att inte någon kommer att leva för evigt. Samma dag togs även byns populära ponny bort, så det har varit mycket att förklara och diskutera med barnen här hemma. Många frågor om livet och döden och vad som händer sen och att vi alla en dag kommer att dö. Hu, tunga tankar ...
Men glädjande är att det gick bra att stretcha Fia i dag igen. Det konstiga är att hon har små knutor i huden på låren, undrar vad det kan vara. Måste googla lite på det.
Nu önskar jag er återigen en skön kväll, på återseende, UZ

måndag 10 maj

Publicerad 2010-05-10 20:32:00 i Blandat,

Idag är det tre år sedan min lilla Leia såg dagens ljus. Så i morse berättade mannen att han minsann gav henne ett extra äpple när han släppte ut dem. Gulligt! Jag ska gå ut senare i kväll och ta in dem. Det är ju så härligt med kvällsolen så de får gå ute några timmar till. Då ska hon få lite extra mys och en smarrig morot, min lilla stora tjej.

På eftermiddagen i dag har det varit lektioner med stallklubben, både Vilma och Dennis var med. Vilma gick bara ett pass med vår tjej för den andra eleven var bortrest. Dennis gick två pass, och han hade skött sig även idag. Han börjar bli snäll på gamledar. Han mår helt klart mycket bättre när han får röra på sig regelbundet. Bra att vår fina stalltjej var här i helgen och förbarmade sig över honom =).

Nu ska jag sitta vid datorn och förbereda mina utvecklingssamtal, den perioden har börjat nu, och det innebär en hel del hemarbete.

Ha en skön vårkväll önskar UZ

söndag 9 maj

Publicerad 2010-05-09 21:01:49 i Blandat,

Även idag blev det ridning. Vår goa stalltjej stannade över natten, mysigt =), och då passade vi så klart på att ta ut hästarna en sväng i morse.

Vi red först genom skogen och klättrade ett par gånger i backen bakom skolan. Hästarna tyckte att det var jätteskoj och vi med. Sedan red vi till paddocken mitt i byn och tjejerna ville hoppa några skutt. Jag och Leia övade på att rida i trav i stora åttor över ridbanan och jag tycker att hon skötte sig jättebra. Jag provade också att fatta galopp på spåret, både höger och vänster, och hon protesterade inte utan gjorde precis som jag bad henne. Första gången galopp på ridbanan - härligt att det går framåt hela tiden. Hon ger mig verkligen så himla mycket glädje och trots att jag är ovan och inte har ridit ordentligt på många många år så lyckas vi göra nya framsteg hela tiden.

Efter ridningen drog familjen Z till Ullared ... spontanresa som slutade i massor av bra billiga prylar och en hel del onödigt också, men det är så det är med Ullared. Åtminstone för oss.

När vi kom hem igen var vi över hos grannarna. De har varit iväg och hämtat sina sommarponnier i dag. Det var en söt liten fuxfärgad minishettis och en större svartbrun vanlig shettis. Båda var ston och lite till åren och dessutom ridna så jag tror att det kommer passa grannarna perfekt.

Stretchingen av Fia gick bra idag. Det kändes som hon var mer avslappnad och jag med. Ibland stressar jag upp mig, för att jag så gärna vill att det ska gå bra, och då känner hon av det och då blir det pannkaka i stället. Jag tror faktiskt att jag ska nöja mig nu. Jag stretchar en vecka till som osteopaten sa, men sedan låter jag tiden och hennes egen kropp ta över läkningen. Jag håller tummarna och ber för det bästa och litar på hennes egen läkande kraft. Drömmen att än en gång rida min lilla Fia lever vidare.

Nu är det kvällen och barnen har somnat. Jag önskar er alla en härlig arbetsvecka UZ

lördag 8 maj

Publicerad 2010-05-08 18:20:32 i Blandat,

Äntligen kom vi ut på en ridtur, Leia och jag. Vädret var visserligen inget vidare men det var en härlig känsla att rida igen. Tjejen följde med på Vilma, trots att hon var dötrött efter en natt i militärtält. Hon hade frysit ... och inte sovit så mycket. Vi fick också med oss Dennis för vår tidigare stalltjej kom på efterlängtat besök. Hon red Dennis i ett år och det var hon som skulle ha ridit och kanske tävlat Fia detta året om nu hon inte hade blivit skadad.

Leia var lite stressad först men lugnade ner sig efter ett tag, även Vilma var lite på tårna. Så i galoppbacken fick Vilma fnatt och hoppade först åt ena sidan och tjejen tappade balansen, sedan hoppade Vilma åt andra sidan och då trillade tjejen av. Aj, det gjorde ont ... men hon är tapper och hoppade upp igen. Leia bockade i backen och blev helt överrumplad när tjejen trillade av, men vi lyckades ändå hålla oss på banan.

Den enda som skötte sig helt perfekt och var pigg och glad idag. Det var Dennis. Han skötte sig finfint. Han och stalltjejen var ett bra team tillsammans, men tyvärr är det åldern och längden som inte riktigt stämmer långsiktigt. Men det går bra för ett tag.

Idag får hästarna komma in lite tidigare. Vi ska till grannarna en bit bort och planera årets cykelfest i byn. Det föll på vår lott i år och vi vill så klart att det ska bli en lika lyckad fest som tidigare.

Ha en underbar lördagskväll önskar UZ

fredag 7 maj

Publicerad 2010-05-07 21:04:24 i Blandat,

Hu, vilket väder. Isande kall vind och molning himmel. Jag vill ha varm och härlig vår...

Idag är tjejen på premiärhajk med UV och de ska sova i militärtält mitt ute i skogen. Undrar hur detta ska gå. Jag packade ner massor av extra kläder och hon lovade att ha på sig mössa när hon sov. Det blir spännande att höra vad hon tycker i morgon. Det är verkligen tomt här hemma utan henne.

Det blev ingen ridning i dag. Tar nya tag i morgon och hoppas på att tiden räcker till då. Har dock stretchat Fia, men idag protesterade hon lite. Hoppas att det bara var tillfälligt. De ha sprungit som vildar i vinden i dag. Hela gänget har varit som tokiga. 

Nu är det fredagsmys med familjen, godis och gott i soffan. Önskar er en trevlig fredagskväll gör UZ

torsdag 6 maj

Publicerad 2010-05-06 20:46:46 i Blandat,

Jaha, vad har hänt i dag då? Inte så mycket faktiskt. Jobbade länge och när alla barn var hämtade så var det dags att ge sig upp till skolan igen för att ha en arbetskväll i skolträdgården. Det var trevligt, men kallt och ganska trist. Om nu något kan vara både trevligt och trist samtidigt. Det var trevligt att träffa alla människor men trist att rensa land.

Hästarna har inte gjort så mycket idag. Vi har stretchat och det gick bra. Hon är inte överförtjust men hon protesterar inte på samma sätt som för en vecka sedan.

I morgon ska jag försöka hinna rida ut en sväng med Leia.

Trevlig kväll önskar UZ

onsdag 5 maj

Publicerad 2010-05-05 21:53:58 i Blandat,

Idag är en sorgens dag här i vår lilla by. En av byns underbara ponnyer, en vit liten pärla som burit barnen med glädje och framåtanda, kommer att tvingas avlivas. Han fick en senskada för ett par veckor sedan och kommer inte kunna bli bra igen. Barnen är ledsna och gråter och vi med ... ibland är livet med djur smärtsamt. Våra tankar går till ponnyns familj.

Hemma i vårt lilla stall är allt lungt. Har inte hunnit vara ute så mycket idag, var nere och borstade dem och stretchade Fia och det gick bra. Hon vilar fortfarande på vänster direkt efter stretchingen, men kanske är det så att hon får ont diagonalt och därför har lite ont även på vänster sida.

Har varit i kontakt med hingstägaren igen och det blir aktuellt att åka om fem-sex veckor. Det ska verkligen bli spännande och roligt med ett litet föl igen.

Nu är det soffan med lite popcorn och sedan blir det sängen. Trevlig kväll önskar UZ

tisdag 4 maj

Publicerad 2010-05-04 20:28:54 i Blandat,

Idag har det blivit ridning igen. Jag och Leia och en av ponnytjejerna på sin fina Rulle. Vi skulle träffas vid fem och jag stressade som attan, slutade jobbet vid fyra! Så jag blev klar innan ponnytjejen kommit hit. Jag ringde och kollade och hon skulle rida genom skogen hem till oss, så då bestämde jag mig att försöka möta henne. Det var första gången jag och Leia red i väg på egen hand, utan draghjälp. Och min lilla fina häst bara knallade på. Hon visar att hon litar på mig och känner sig trygg i mitt sällskap. En bit in i skogen kom våra ridvänner och då stirrade hon lite, men lugnade ner sig snart igen.

Vi skulle egentligen bara skritta ute en runda, men när vi red förbi stallklubbens gräspaddock så passade jag på att rida runt lite i trav. Leia svarade snällt på både framåtdrivande hjälper och ledande tygeltag. Jag är så glad att det går framåt. Nu ser jag fram emot nästa lektion, faktiskt har vi utvecklats. Efter några stora åttor i trav så skrittade vi runt Lund och sedan hem igen. Det blev en härlig ridtur!

Nu är de fortfarande ute och vi ska ut och stretcha om en stund. Osteopaten har fortfarande inte hört av sig så jag väntar med Back on track så länge.

Hoppas att ni får en mysig kväll önskar UZ

måndag 3 maj

Publicerad 2010-05-03 20:22:01 i Blandat,

Ännu en måndag och ännu en eftermiddag med stallklubben vid Prästgården. Både Dennis och Vilma gick två pass och idag stod det hoppning på schemat.

Faktiskt hade Dennis kvar lite av sin glädje från gårdagens uteritt och han gick på ganska bra. Båda eleverna fick prova på att skutta över det lilla hindret och de verkade nöjda med att det gick i lugn och stabil takt.

Vilma hoppade som vanligt med glädje, ibland lite häftigt men tjejen hängde med och tyckte det var jätteskoj.

Nu går vårt lilla hästgäng fortfarande ute, vi går ner till stallet lite senare för att ta in dem och stretcha Fia. Hon har busat som sjutton i hagen i dag och verkar må fint för tillfället.

I morse messade jag osteopaten och frågade om Back on track, men han har ännu inte svarat. Hoppas att det inte dröjer för länge ...

Trevlig kväll önskar UZ

söndag 2 maj

Publicerad 2010-05-02 21:31:52 i Blandat,

Vilken underbar dag! Värme, sol och massa frisk luft.

Äntligen fick jag tid och möjlighet att rida Leia igen. Det var ett tag sedan nu, inte som jag tänkt, men så blir det ibland. En av ponnytjejerna kom och mötte upp mig på Leia och tjejen på Dennis och sedan gav vi oss ut i blåbärskogen. Helt helt underbart. Leia var lite stressad innan vi kom iväg. Ivrig. Hon tycker att det är kul att få ut och röra på sig. Men bara vi kom iväg så var hon lugn och sansad och skötte sig med glans. Dennis var också pigg och glad. Han är en helt annan häst när han får vara ute i skogen och rida. Det gillar han. Vilma var utlånad till en lillasyster i byn så hon fick också ut och röra på sig idag.

Efter ridturen blev det premiärklipp av gräsmattan, premiär för utomhusmiddag och jag satt till och med en liten stund i solstolen. Skönt - en liten stund.

Nu är det snart dags för sängen. Läser lite om Back on track. Kanske skulle det vara något för min lilla Fia. Måste kolla runt lite mer och höra efter om det passar oss.

Ha en skön kväll önskar UZ

lördag 1 maj

Publicerad 2010-05-01 22:29:53 i Finemang,

Mörkret har lagt sig och ännu en hektisk dag börjar lida mot sitt slut.

Resan till Halmstad gick bra. Fia stod snällt i transporten och den här gången var det lätt att hitta stallet där osteopaten arbetade. Vi var framme i god tid och fick vänta en bra stund innan det var vår tur. Han tittade först på henne när hon rörde sig och han tyckte att hon var väldigt stel i korset ... när han kände på henne visade hon exakt samma reaktion som när jag har stretchat henne. Han förklarade det som att hon hade en kraftig stukning i bäckenet, skador i ligamentet som håller ihop korsbenet med de övriga benen i bäckenet och att det låst sig på nytt sedan vi var på behandling sist. Han sa att de skulle läka bara vi gav henne tid, fortsatte stretcha och kom tillbaka igen om det skulle gå tillbaka i låst läge igen. Han behandlade henne med chockvågor och sträckte upp bäckenet och menade att låsningen var löst och att hon reagerade på behandligen precis som han ville.

Så nu är hoppet åter tänt, visserligen med en viss tveksamhet, men jag vill så gärna tro på hans ord när han säger att hon kan bli frisk. Nu tyckte han att vi skulle betäcka henne och inte kolla henne förrän efter det. Var det så att hon behövde en behandling till så var det inga problem att behandla henne dräktig.

Den här gången var mannen med och även han tyckte att osteopaten verkade proffsig och förtroendeingivande. Han lärde även mannen och stretcha henne och det känns bra för då kan vi hjälpas åt.

Nu på kvällen blev vi bjudna till våra mysiga grannar på kvällsmat. Det blev tacos. Mums. Barnen lekte och vi tjötade. När vi tog in hästarna efteråt var det redan mörkt.

Nu blir det en stund i soffan med datorn i knät och sedan blir det sängen. Ha en skön kväll önskar UZ

fredag 30 april

Publicerad 2010-05-01 00:18:13 i Blandat,

Egentligen är det redan maj, klockan är över tolv när jag äntligen sätter mig ner i soffan. Det har varit en hektiskt dag, precis så som det blir när man ska ha gäster. Totalt var vi tio vuxna och femton barn, fullt hus! Tur att man inte gör det så ofta =)

Men det blev lyckat. Maten smakade bra, vårtalet som hölls på kyrkbacken var underhållande. Vi fick se vårbrasa och fyverkerier och därefter var det kaffe och efterrätt hos oss.

Nästa äventyr blir resan ner till Halmstad. Jag känner mig ganska tröstlös, men ger det en chans till. Vilken lycka om min lilla Fia kunde bli frisk och må fint igen.

Trevlig natt önskar UZ

Om

Min profilbild

UZ

Jag skriver om vardagen för familjen Z och livet med våra fyra hästar, Dennis, Vilma, Finemang och Leia. Jag skriver främst för att jag själv ska memorera allt som händer och sker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela